Ako nastavimo ovim tempom, stanovništvo BiH će se vakcinisati do 2028. godine

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio je danas u Gradišci da je do sada u Republici Srpskoj prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano više od 192.000 građana, dok je revakcinisano više od 110.000 ljudi.

Šeranić je napomenuo da u ove brojke nisu uključeni građani koji su proces vakcinacije obavili u Srbiji.

– Stalno smo na terenu, želimo da u narednih mjesec i po dostignemo neke ciljeve koje smo postavili pred sebe. Ukoliko uspijemo vakcinisati 50 posto stanovništva, biće to značajan posao, rekao je Šeranić novinarima u Gradišci.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do sada je u ovom entitetu vakcinisano 189.000 ljudi, od kojih je nešto više od 120.000 primilo obje doze. Samo u protekloj sedmici u FBiH prvom dozom je vakcinisano 16.408 osoba, dok je drugu dozu primilo 6.470 osoba.

Ni Zavod za javno zdravstvo FBiH, kao i nadležne institucije u RS-u, nema podatke koliko je bh. državljana vakcinisano u durgim zemljama, prije svega u Srbiji.

Ako se zna da, prema podacima Svjetske banke, u BiH živi 3,2 miliona stanovnika, znači da će ovim tempom svo stanovništvo naše zemlje protiv koronavirusa biti vakcinisano za sedam godina, odnosno 2028. Naravno, pod uslovom da svi stanovnici budu vakcinisani. S obzirom da se mnogi protive vakcinama, kao i da se ne vakcinišu djeca, ovaj rok bi vjerovatno mogao biti kraći, piše Oslobođenje.

S druge strane, tek treba biti utvrđeno koliko dugo traje otpornost na koronavirus vakcinisanih osoba, odnosno nakon koliko vremena će morati primiti nove doze, što bi ovaj rok moglo znatno produžiti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79