Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore

 

U Podgorici su održani protesti koje je inicirala naša dijaspora s ciljem očuvanja i jačanja građanske i jedinstvene Bosne i Hercegovine. Okupljanje je održano ispred Delegacije Evropske unije, a posebno je upečatljivo bilo obraćanje književnika Andreja Nikolaidisa.

Nikoaidis je svoje obraćanje započeo kazujući da se dvije i po decenije po završetku rata u Bosni i Hercegovini ta zemlja ponovo nalazi pred neposrednom ratnom opasnošću.

“Ratni cilj je ponovo isti, otcjepljenje dijela Bosne i Hercegovine i njegovo pripojenje Srbiji. Ideologija koja tu zemlju vodi u sukob je ponovo ista: velikosrpski nacionalizam. Tek su realizatori drugi: umjesto Karadžića i Mladića, tu je sada nastavljač njihovoga zločinačkog projekta Milorad Dodik. Inspirator i mozak operacije je ponovo isti: zvanični Beograd”, kazao je on.

Kako je moguće da je velikodržavni srpski projekt, odgovoran ne za jedan, nego za više genocida na teritoriji Bosne i Hercegovine, i dalje aktivan, zapitao se.

“Koja je svrha dvije i po decenije angažovanja naših ‘zapadnih saveznika’ na Balkanu ako je region ponovo na ivici rata? Koja je svrha Haškog tribunala ako će zločini za koje je taj tribunal sudio biti ponovljeni, u ime istih velikodržavnih ciljeva? Koja je svrha Haškog tribunala ako su teritorijalni ciljevi zarad kojih su počinjeni zločini kojima se taj sud bavio – ostvareni”, rekao je on.

Čime će naši “zapadni saveznici” ovoga puta gasiti ratni požar, kojem su oni dozvolili da se razbukta, nastavio je.

“Sankcijama, kojima se Milorad Dodik ismijava, dok ničim ometan godinama postavlja eksploziv u temelje Bosne i Hercegovine? Podrškom Otvorenom Balkanu, najnovijoj verziji velikodržavnog projekta koji je 1992. zapalio Bosnu, u koji će silom utjerati i Sarajevo i Podgoricu? Novom verzijom ingeniozno ciničnog embarga na uvoz oružja, kojim je zapad onomad Bošnjake pokušao da spriječi da se brane od istrjebljenja? Podrškom Crkvi Srbije, koja je samo Crno srce beogradskog velikodržavnog projekta”, kazao je on prenosi CDM.

Ako ima onih koji se u samodovoljnoj političkoj nepismenosti pitaju zašto se Podgorica bavi Bosnom, kada imamo mnoštvo svojih problema, podsjećanje: “Niti jedna zemlja, kao niti jedan čovjek, nije ostrvo”, naveo je.

“I zato se ne pitaj za kim zvono zvoni: ono uvijek zvoni za tobom. Ako padne Bosna, neće biti ni Crne Gore. Sudbine tih dviju država danas su neraskidivo povezane”, zaključio je Nikolaidis.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79