Ako političari nisu krivi što vakcina nema, ko je kriv? Građani jer su birali ovakve političare…

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, rekao je danas da Vijeće ministara nije krivo zbog činjenice da vakcinacija u BiH kasni.

Prema njegovim riječima, od početka pandemije je u BiH nabavljena velika količina različite opreme, a da to nije uradilo Vijeće ministara.

”Prošlo je više od godinu dana od pojave pandemije, sjećate li se koliko smo nabavili svega što je bilo potrebno. I danas to nabavljamo. Da li je Savjet ministara nabavio i jedan dio opreme za potvrde zdravstvenog sektora? Ne. Da li su i ove godine kupljenje vakcine za sezonski grip? Jesu. Ko ih je kupio? U tim insittucijama radi više hiljada ljudi. Sve ono što je bilo globalno, Savjet ministara je ispregovarao, dogovorio, isplatio. Obezbijedili smo zakonski okvir. Ne želim prebacivati odgovornost na bilo koga”, istakao je Tegeltija u obraćanju javnosti,”

Novalić poslao apel za pomoć: “Pozivam sve da mi predlože kako da nabavimo vakcine”

Potom je govorio o aktivnostima u procesu nabavke vakcina najavivši dolazak veće količine cjepiva u BiH u narednim sedmicama.

Istakao je da će Vijeće ministara pripremiti nekoliko pitanja za Srbiju ukoliko dođe da sastanka državnih delegacija u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, smijenjeni ministara Miloš Lučić nije zaslužio da ode na takav način istakavši da je DNS trebao sam predložiti svojim kadrovima da napuste pozicije.

Naglasio je da još uvijek nije poznato ko će naslijediti Lučića u Vijeću ministara.

Ako političari nisu krivi što vakcina nema, ko je kriv? Građani, jer su birali ovakve političare…

 

“Pozivam sve da na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave… Radim 24 sata dnevno, sedam dana, neće mi biti mrsko. Otvorili smo svaki kanal, ali čak i laici mogu vidjeti da veleprometnici, dok roba ne postane komercijalna, ne igraju”, kazao je Novalić.

Rekao je da su vakcine stvar geopolitike i da je Srbija tu najbolje napredovala.

Kako je rekao, ad hoc tijelo nije ukinuto, ono i dalje funkcionira, te su poslali nekoliko zaključaka. Između ostalog, to tijelo je predložilo da se ostvare direktni kontakti s ambasadama te da se vakcine AstraZenece iz Indije pokušaju nabaviti zajedno sa zemljama regiona.

“Odmah sam zvao premijerku Srbije i uključili smo se. Ministrica Ankica Gudeljević je to već bila uradila, prije mene, na 350.000, ja sam samo povećao na 500.000 vakcina. Uključili smo se u tu grupu – Makedonija, Crna Gora, BiH i Srbija”, rekao je Novalić.

Što se tiče nabavke vakcina Sputnik V, rekao je da su poslali sve konektivne papire, bili su kod ruskog ambasadora i on je poslao diplomatsku notu Ruskom fondu.

“Zamolili smo i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da i on pošalje autorizaciju”, objasnio je Novalić.

Govoreći o Pfizeru, kazao je da su kontaktirali Američku ambasadu, koja ih je uputila na USAID, pa su kontaktirali Washington.

“Pfizer veoma rado razgovara, ali ne možete doći do toga da vam kažu količinu i vrijeme isporuke. Kanton Sarajevo je znatno prije ušao u taj proces, htjeli smo da se pridružimo, ali su nam jučer odgovorili da ne razgovaraju na taj način”, kazao je Novalić, rekavši da se ipak ne odustaje ni od tih vakcina te da će “doći vrijeme kada će se moći dobiti”.

Rekao je da su ušli i u proces nabavke kineskih vakcina, ali da su procedure vrlo komplicirane. Rekao je da su i u tom slučaju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju zamolili da ojača poziciju pismom namjere.

“Mi garantiramo da ćemo sve korake iza toga, onih pet, obaviti kao Federacija, nakon što se eksponira država”, rekao je Novalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79