Ako poslodavac ne poveća platu radniku koji danas radi, prijeti nu kazna od 5.000KM

Najavljuju da će kontrole na okolnosti uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljene i tokom marta, dok će prioritet postupanja inspektora biti zahtjevi za inspekcijski nadzor radnika kojima su prva uskraćena.

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), s ciljem zaštite prava radnika koja proizilaze iz člana 76.Zakona o radu, provodiće danas, na Dan nezavisnosti BiH, pojačane inspekcijske kontrole poslodavaca u Kantonu Sarajevu kojima ovaj dan nije neradni.

– Svim kontrolisanim poslodavcima inspektori rada će u postupku inspekcijskog nadzora zapisnički narediti da po isplati plaće za mart dostave dokaz o uvećanju plaće Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite za svakog uposlenika, pojedinačno. U slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije postupajući inspektori će poduzimati represivne mjere izdavanjem prekršajnih naloga – ističe se u saopćenju KUIP-a.

Najavljuju da će kontrole na okolnosti uvećanja plaće radnicima koji su radili na dan praznika biti nastavljene i tokom marta, dok će prioritet postupanja inspektora biti zahtjevi za inspekcijski nadzor radnika kojima su navedena prva uskraćena.

– U slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu platu za rad na dan praznika novčane sankcije predviđene Zakonom o radu iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima, koliko iznosi kazna i za poslodavca fizičku osobu – poručuju iz KUIP-a.

S obzirom da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, bez predviđenih sankcija, inspektori rada ne mogu poslodavcima zabraniti rad, već isključivo kontrolisati primjenu zakonske odredbe koja poslodavca obavezuje na uvećanje plate za rad na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79