Ako putujete u Grčku, ovo morate da znate: Turisti obavezno da traže račun

Kako ne bi došli u situaciju da budu prevareni u marketu, ugostiteljskom objektu ili prilikom iznajmljivanja automobila, grčke vlasti su skrenule pažnju turistima na potrošačke zakone koji vladaju u toj zemlji, posebno se osvrćući na validnost računa koje posjetioci svakodnevno plaćaju.

Prema grčkom zakonu, svi hoteli, restorani, barovi, kafići, agencije za iznajmljivanje automobila i, generalno, skoro svi pružaoci robe i usluga (sa nekoliko izuzetaka, kao što su taksisti i kiosci) su obavezni da prihvataju debitne, kreditne ili pripejd kartice. Dakle, ne morate da plaćate u gotovini. Možete da tražite da platite karticom navodi se na sajtu Nezavisne uprave javnih prihoda Grčke (AADE), piše Blic.

Takođe, dodaju da su svi dobavljači roba i usluga dužni da izdaju račune svojim kupcima, a da potrošači nisu u obavezi da plate navedenu sumu, ako im nije izdat važeći račun (“apodiksi”). Zato su vlasti lansirale kampanju “Apodixi please” koja ima za cilj da ohrabri turiste da zahtijevaju račun prije nego što plate za neku robu ili uslugu.

Restorani, barovi, kafići, prodavnice, mini marketi i uopšte, skoro svi dobavljači robe su u obavezi da imaju elektronske kase i ne smiju da izdaju račune koji su pisani rukom ili štampani na običnom papiru. Za one koji su izuzeti od obaveze posedovanja elektronske kase (odnosno određeni dobavljači usluga, kao što su hoteli, klinike, lekari, advokati itd.), računi, koji se u većini slučajeva štampaju, moraju da sadrže ime, adresu i 9-cifrenu taksu. identifikacioni broj (APHM) dobavljača – navodi se dalje na sajtu AADE.

Validan račun bi trebalo da u dnu ima QR kod. Sve drugo je sumnjivo i moglo bi biti znak prevare.

– Dakle, u svim slučajevima, prije nego što platite, imate pravo da tražite račun i niste u obavezi da platite ako ga ne dobijete. Tako jednostavno na grčkom možete da kažete: “Apodiksi, molim vas! – apeluje Nezavisna uprava javnih prihoda Grčke


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79