Ako putujete u Njemačku, morate imati još nešto u kutiji prve pomoći

Vozači u Njemačkoj od 1.1. moraju u automobilu, kamionu ili autobusu imati još jednu stvar u kutiji prve pomoći.

Prema najnovijoj odluci njemačkog Ministarstva prometa, vozači automobila, autobusa i kamiona moraju u prvoj pomoći imati i dvije zaštitne maske. One postaju dio obavezne opreme, a pravilo će vrijediti i nakon završetka pandemije.

O tom se pravilu u Njemačkoj raspravljalo mjesecima, no iako su mnogi smatrali da se radi o pretjerivanju, savezno Ministarstvo ipak je odlučilo da će ta promjena biti uvrštena u skore izmjene pravila o cestovnom prometu.

Kako navode iz Saveznog ministarstva prometa, odlučeno je pridržavati se savjeta stručnjaka, koji smatraju kako u kutiji prve pomoći vozila moraju biti “dvije maske za lice”. U skladu s tim mijenja se i standardni list DIN 13164, koji regulira sadržaj pribora za prvu pomoć, piše Fenix magazin.

Maske su namijenjene dodatnoj zaštiti, posebno za mjere prve pomoći, gdje se kao pomagač približavate drugim ljudima”, navode u Ministarstvu prometa.

Nova uredba odnosi se na automobile, kamione i autobuse.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79