Ako račun ne bude deblokiran do ponedjeljka, slijede protesti u GRAS-u

Nakon historijskog sporazuma, kako su ga nazvali predstavnici GRAS-a i sarajevske vlasti, mogao bi usljediti protest u ovom kantonalnom preduzeću. Na to je upozorio i predsjednik Sindikata GRAS-a Amir Muminović u izjavi za Klix.ba naglasivši da bi to moglo značiti obustavu saobraćaja.

Radnici i uprava preduzeća, kao i Vlada Kantona Sarajevo, su imali velika očekivanja od nedavno potpisanog sporazuma o rješavanju problema u GRAS-u. Između ostalog, sporazum nalaže smanjenje broja radnika i višemilionske investicije u javni prijevoz u narednih nekoliko godina.

Sporazum se nije počeo ni implementirati kako treba, a već su na vidiku problemi čije bi posljedice mogle pogoditi ogroman broj građana glavnog grada Bosne i Hercegovine. Zbog neisplaćene plate moguć je protest radnika GRAS-a.

“Sporazum je potpisan, ali je odmah zapeo u implementaciji, što je dovelo do toga da je račun i dalje blokiran. Rezultat toga je da je moguće isplatiti plate radnicima. Mi već 20-25 dana radimo bez plate”, ukazao je Muminović.

Podsjetio je da zbog nemogućnosti da registruju vozila, a što je posljedica blokade računa, ne mogu pružiti adekvatnu uslugu. Naglasio je da su protesti vrlo mogući.

“Radnici su psihički i fizički na izmaku. To je razlog zbog kojeg bi moglo doći do protesta. Trenutno se radi na otklanjanju posljednje prepreke da bi se sporazum mogao implementirati i da bi u ponedjeljak mogao biti deblokiran račun i puštena plata. Ako se to ne desi, onda će vjerovatno doći do protesta koji mogu dovesti do obustave saobraćaja”, potcrtao je.

Potvrdio je da uskoro ističe registracija za još nekoliko vozila i da postoje problemi u plaćanju električne energije. Sve to može dodatno pogoršati usluge GRAS-a.

“Tako je, mi imamo ugovor s Elektroprivredom Bosne i Hercegovine jer smo ranije kasnili s isplatama. Već smo prekršili taj ugovor i postoji mogućnost da nam isključe struju. Što se tiče registracije vozila, ona imaju tromjesečne tehničke preglede i svaki dan nekoliko vozila treba registrovati, što je nemoguće zbog blokade računa. Ako se ne deblokira račun u ovom mjesecu još 20 vozila neće biti u funkciji. To bi vjerovatno dovelo do kolapsa”, izjavio je Muminović.

Napomenuo je da je GRAS trenutno uskraćen za blizu 40 posto autobusa i minibusa te 10 posto trolejbusa. Prema njegovim riječima, problem može biti mnogo veći i ponovio je da radnici trenutno rade na tome da sa svoje strane doprinesu rješavanju problema, a to se prije svega odnosi na deblokadu računa.

Na pitanje da li to definitivno znači da će štrajkovati ako račun ne bude deblokiran u ponedjeljak, odgovorio je da “ne garantuje da neće doći do opće pobune u GRAS-u”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79