Ako Schmidt ne bude provodio mandat u cijeloj BiH, Dejton je doveden u pitanje

Novo povlačenje visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) pred otvorenim i drskim napadima Milorada Dodika na ustavni poredak i na faktičku zabranu njegovog djelovanja u entitetu RS, Bosnu i Hercegovinu vodi prema sve dubljoj krizi koja u svakom trenutku može eskalirati, ugrožavajući stabilnost i mir, navode iz Stranke demokratske akcije (SDA).

“Svakodnevne uvrede i poniženja”

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

– Napadi na ustavni poredak, Ustavni sud, svakodnevne prijetnje secesijom, blokada međuentitetske linije, učestali sistematski napadi na povratnike Bošnjake, nove najave povlačenja srpskih kadrova iz državnih institucija, svakodnevne uvrede i poniženja političkih oponenata, visokog predstavnika, ambasadora, novinara, omalovažavanje i negiranje bošnjačkog naroda, negiranje genocida, samo su dio ukupne atmosfere koju proizvodi vlast u entitetu RS, djelujući u skladu sa smjernicima Memoranduma SANU II i Deklaracije SNSD-a iz 2015. godine, a sve s krajnjim ciljem da otcijepi dio države Bosne i Hercegovine.

Da li će i kako visoki predstavnik, ali i ambasadori zapadnih država, reagirati na poniženja i uvrede koje im Dodik svakodnevno priređuje, stvar je njihovog ličnog izbora. Ali, ono što nije stvar izbora jeste ispunjavanje njihovih obaveza koje proizlaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Najopasnija postdejtonska kriza”

Visoki predstavnik i OHR su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoj mandat ne mogu provoditi u samo jednom entitetu, kao što to radi Kristijan Šmit. Također, i ambasadori koji u značajnoj mjeri utječu na političku situciju u Bosni i Hercegovini, kao i njihove države, morali bi ispunjavati obaveze koje su preuzeli kao garanti provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko te obaveze ne budu ispunjavali, i ako visoki predstavnik odustane od obaveze da svoj mandat provodi na teritoriji cijele države, onda je Dejtonski mirovni sporazum doveden u pitanje, sa svim posljedicama koje će iz toga proizaći.

Stanje najopasnije postdejtonske krize u koju ulazimo je proizvedeno neodlučnim i kalkulantskim odnosom predstavnika međunarodne zajednice i domaćeg pravosuđa, koji su godinama izbjegavali da se suprotstave rastućoj drskosti Milorada Dodika u udarima na Dejtonski mirovni sporazum, na Ustav i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Nalazimo se na historijskoj raskrnici u kojoj takav odnos mora biti promijenjen. Svima mora biti jasno da bh. patriote neće dozvoliti nikome da im mirnim putem rastura državu.

Trojka lagala sebe i narod

Svoj odnos mora promijeniti i trojka, koja je zarad vlastitih fotelja lagala i sebe i narod da se „Dodik promijenio“, i koja ne odustaje od servilnog odnosa prema njegovoj strani, prepuštajući mu bitne poluge države i time jačajući mehanizme njegove secesionističke politike.

Krajnje je vrijeme da prestanu s takvim odnosom prema Dodiku, ali i šutnjom na izostanak reakcije predstavnika međunarodne zajednice, jer im time daju alibi za nečinjenje. Ničija fotelja ne smije biti važnija od države – navode iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79