Ako se nastavi trend rasta novozaraženih Hercegovina ide u lockdown

Zbog sve teže epidemiološke situacije i nepoštivanja epidemioloških mjera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu premijer Vlade HNK Nevenko Herceg je najavio mogući lockdown, ako se nastavi trend rasta novozaraženih.

Da je stanje zabrinjavajuće govori podatak da je tokom prethodnog vikenda u mostarskoj Covid bolnici od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 12 osoba i da je trenutno 76 osoba na bolničkom liječenju, te su kapaciteti gotovo popunjeni.

Premijer Herceg podsjeća kako je lockdown u prvom valu pojave koronavirusa u HNK, koji je tada bio najpogođeniji u Federaciji BiH, bio djelotvoran i polučio dobre rezultate.

-Bili smo jako izloženi kritici za vrijeme prvog lockdowna, jer samo išli sa rigoroznim mjerama. Ali mogu otvoreno reći da smo taj lockdown kvalitetno odradili i doveli do toga da smo za 42 bili bez ijednog novozaraženog u našem kantonu, podsjeća Herceg.

Problem je kako navodi što su mnogi, nakon liberalizacije mjera prestali da poštuju one koje su ostale na snazi i tražila se dodatna liberalizacija.

-Ovaj kanton je od dijela skupštinskih zastupnika i od dijela javnosti i gospodarstva bio pritiskan da ukine policijski sat. Mi smo ga zadržali i mislim da je taj policijski sat doprinio stanju epidemije kakvo smo imali donedavno, tvrdi premijer Vlade HNK.

Ali kako naglašava novo stanje zahtjeva nove mjere navodeći da će Krizni štab razmotriti trenutnu epidemiološku situaciju te donijeti nove mjere ako broj novozaraženih nastavi rasti.

-Različite sfere društva traže različite pristupe, ali naša zadaća je da pratimo epidemiološku situaciju i da sukladno tomu Štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite donosi adekvatne mjere. Ako se pogorša situacija bit ćemo primorani na uvođenje restriktivnijih mjera, ustvrdio je Herceg, javlja Fena.

Naglašava, da u cijeloj situaciji nije problem mjera, nego njihovog nepoštivanja.

Taj problem je evidentno uzeo maha u zadnje vrijeme jer zbog liberalnog načina života u Hercegovinu na lude provode vikendima dolaze gosti čak iz susjedne Hrvatske, zbog čega im nije teško uraditi test za povratak u svoju zemlju.

Policija u HNK ne kažnjava osobe koje se ne pridržavaju epidemioloških mjera, nego one ugostitelje koji ne poštuju radno vrijeme i policijski sat koji je na snazi od 23 do 5 sati ujutro.

Zbog toga je pokrenuta inicijativa i da se zaposle Covid redari koji će kontrolirati provođenje epidemioloških mjera u HNK, jer se evidentno ne poštuju i narušavaju epidemiološku sliku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79