“Ako se povećaju plate sa 500 na 600 KM, šta sa onima koji već imaju 600?”

Saša Trivić, član Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, smatra da Vlada Republike Srpske nikada neće bez saglasnosti svih socijalnih partnera povećati minimalnu platu.

– Izjava predsjednice Saveza sindikata RS da očekuje od premijera da odmah zakonom poveća najnižu platu za 100 maraka je u tonu kako poslodavci imaju pare ali neće da daju radnicima. To je demagogija. Takvom administrativnom mjerom se mogu ugroziti određena radna mjesta u privredi. Recimo, moraju se povećati plate onima koji imaju 500 na 600 KM i onda poslodavac nema para da poveća plate onima koji imaju 600 KM. Šta smo onda dobili – pita Trivić.

On tvrdi da poslodavci, koji posluju zakonito, isplaćuju plate radnicima u skladu s tim koliko imaju para.

– Adiministrativne mjere bile bi katastrofalne i ne vjerujem da će se Vlada odlučiti na to – smatra Trivić.


Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, ocjenila je za Srpskainfo da su sindikalci izjavu premijera kako radnici ne mogu da žive od 500 ili 600 KM shvatili kao prihvatanje zahtjeva za hitno povećanje najniže plate u RS.

Savez sindikata traži da od septembra najniža plata bude 550 KM, a od januara naredne godine 600 KM. Trenutna najniža plata je 450 KM prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79