“Ako smanje platu, uzet ću špagu i objesi se”

Više stotina rudara iz FBiH nalazi se pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu na protestima. Imaju osam zahtjeva koje su poslali na sve adrese. Prvenstveno je zahtjev uvezivanje radnog staža, kontrola kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštivanje kolektivnog ugovora. Dalje je zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su pustili ove pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 maraka.

Almir Mandžuka, rudar iz rudnika Dubrave, ima još 11 godina do penzije. U teškim uvjetima, blatu, zimi, visokim temperaturama, skoro svaki dan radi u jami. Kazao je kako ne mogu više i da će, ako treba, ostati u Sarajevu ispred Vlade FBiH ostati mjesec dana.

Teška priča rudara iz Kaknja: Od plate mi ostane 400 KM, a hranim šestero djece

Dok uvodi red ispred Energoinvesta, Zoran Čegar nosi šljem sa oznakom Rudnik Kreka, u znak podrške rudarima.

(VIDEO) Zoran Čegar podržao rudare na protestima: Uvodi red i nosi šljem Rudnika Kreka

Cijena uglja meni kao rudaru je 180 maraka, a cijena prodaje Elektroprivrede je 50 maraka, gdje je tu pravedno? Oni rade online i imaju plate, a rudar ne može raditi online, rudar radi svojim rukama”. Nama nema ni Covida, vidite da nemamo ni maski, nama ne treba ni maska, mi nismo ni bolesni, mi sve možemo. Pa gdje je poštovanje? Misle da će policija biti na njihovoj strani, policija će biti na strani radnika. Nismo spali na to da napadamo ministra. On da je pravi ministar dobio bi aplauze. On javno nama diže poreze i poskupljuje nam struju”, istaknuo je.

  Novi detalji zločina: Ubijen je Hruste Midžić, supruga Belkisa saslušana u Tužilaštvu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79