“Ako ste igrali igrice, možete ga koristiti”: Raketni bacač Javelin postao simbol ukrajinskog otpora

Fotografije ukrajinskih vojnika koji na svojim ramenima nose raketne bacače Javelin proširile su se diljem svijeta, a to je protivtenkovsko oružje koje je sposobno probiti najsofisticiraniji oklop postalo simbolom ukrajinskog otpora ruskoj invaziji.

Zapadne zemlje, koje žele podržati ukrajinsku vojsku ne ulazeći u direktan sukob s Rusijom, masovno dostavljaju oružje Ukrajini otkako je Moskva započela svoju invaziju 24. februara.

Kako se navodi, Ukrajinci su među tim oružjem dobili i nekoliko hiljada Javelina američke proizvodnje.

Javelin je opremljen sa dva eksplozivna naboja, može probiti i najsofisticiranije tenkove u svijetu, što se posebno odnosi na ruske tenkove T-90. Prvi naboj Javelina eksplodira pri kontaktu s tenkom, a zatim aktivira drugi, snažniji naboj koji probija oklop.

S dometom od 2.500 metara, može se koristiti za direktan napad kako bi se uništila meta ili kako bi se oborila letjelica koja leti nisko poput helikoptera.

No, također se može koristiti za indirektan napad, odnosno napad odozgo, pri čemu se raketa podiže do 160 metara uvis, a potom okomito pada na svoju metu.

Budući da se otvor za ulaz na tenku nalazi s gornje strane, što je ujedno i njegova najranjivija tačka, njena okomita putanja je ono što je čini tako snažnim oružjem protiv tenkova.

Pošto je lakši od ostalih protivtenkovskih sistema kojima je potreban tronožac, Javelinom vojnici mogu pucati s ramena.

Njegov pogonski sistem aktivira se nekoliko metara nakon što je ispaljen iz bacača, što znači da se onaj koji njime barata teže otkriva i omogućuje mu da puca iz unutrašnjosti zgrade.

Javelinov sistem “ispali i zaboravi” omogućuje vojniku da označi metu i ostalo prepusti samonavođenoj raketi. To mu daje dovoljno vremena da se sakrije prije nego što raketa pogodi svoj cilj.

Jedan američki vojnik kazao je AFP-u da se Javelin vrlo lako koristi.
– Ako ste igrali video igru, možete ga koristiti – rekao je, prenosi Hina.

Javelin, koji su proizveli američki proizvođači naoružanja Raytheon i Lockheed Martin, košta 178.000 dolara, uključujući i lansirni sistem i raketu, prema proračunu Pentagona iz 2021.

Svaka zamjenska raketa košta oko 78.000 dolara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79