Ako vojska Srbije dođe na 5 kilometara od granice Kosova, NATO diže avijaciju

Bivši Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petrič je kazao da je ono što se događa na Zapadnom Balkanu sukob koji se može obuzdati, ali i da može ekslairati. O stanju u BiH i regionu razgovarali smo u našoj emisiji ‘Dobar dan BiH’ sa analitičarom Nedžadom Ahatovićem.

Sumirajući Schmidtov mandat, Ahatović je kazao da je imao puno izazova u ovih godinu dana, posebno kada je u pitanju ponašanje RS-a

OHR nije pretjerano pravio velike greške, osim što su tolerisali jednu vrstu ponašanja, dok drugu stranu ponašanja ne tolerišu. Inzko je sa svojom odlukom o nametanju zabrane negiranja genocida napravio uvod koji mora da iznese, i još uvijek traje eho te odluke – naveo je Ahatović.

Što se tiče situacije na Kosovu, posebno posljednih dešavanja i odluke kosovskih vlasti da odluke koje su planirali uvesti prolongiraju za 1. septembar, Ahatović smatra kako će isti scenarij biti i tada-

Nekoliko puta se ponavlja ista priča, različiti su glumci, a povod je skoro pa isti. Suština je da Kosovo pokušava recipročnim mjerama ispuniti svoj državni suverenitet i nametne iste mjere koje Srbija ima za građane Kosova. To je legitimno sa aspekta Prištine. Beograd podriva suverenitet Crne Gore, Kosova i BiH. S tim u vezi se ovakva stanja dramatizuju u Beogradu, čiji je režiser Vučić, koji taj scenarij naplati u političkom smislu. Strane ambasade su djelovale kako bi Priština povukla tu odluku na mjesec dana kako bi se u tom periodu našlo kompromisno rješenje između Beograda i Prištine – kazao je Ahatović.

Smatra kako će se teško naći rješenje za ovakvu situaciju, obzirom da su posljednji neredi sa nedjelje na ponedjeljak imali i drugi specifikum kroz hibridni način ugrožavanja sigurnosti.

Ruski kanali su tada bili aktivni i oni imaju svoje baze i djelovanje u Srbiji. Na taj način su pridonijeli komplikaciji situacije. Vučić i Beograd nisu svjesni ruskog utjecaja i koliko su kanali društvenih mreža, koji su davali dramtične poluistine i neistine, dolijevajući ulje na vatru kroz pisanja da je vojska Srbije ušla na sjever Kosova, te da su avioni Srbije spremni za uzlijetanje i slično. To su kanali koji mogu da utiču u datom trenutku na kompletno odvijanje situacije koja je prijetila da eskalira. Kosovska policija je potvrdila da je otvorena vatra i na policiju. Ta vrsta tenzija je doprinijela miješanju kanala koji djeluju u Srbiji preko kojih se upravlja preko ruskih medijskih kuća. IT sektor vojne jedinice Wagner je bio zadužen za jedan dio tih kanala – pojašnjava.

Što se tiče međunarodnih snaga na Kosovu, Ahatović kaže da KFOR iza sebe ima agilne jedinice NATO-a, koji su upozorili Vojsku Srbije da ne smije prići granica na pet kilometara, u suprotnom dižu avijaciju.

To je razlog zbog kog je Srbija kupila od Kine protuvazdušne sisteme koji imaju veliku brzinu reakcije i oni prave problem NATO-u, jer je njihova brzina jako velika, a rakete su velike preciznosti. Srbija je pripremila oružane snage za jedan takav scenarij i vjerovatno će u narednom periodu NATO-u i zapadnim saveznicima biti jako teško da na određeni način djeluju. Vučić je rekao da oni na granicu sa Albanijom mogu doći za četiri sata. Tu su planovi Vojske Srbije da u što kraćem vremenu izvrše vojne ciljeve i onda da razgovaraju o realnom stanju. Toga je i NATO svjestan – objasnio je Ahatović.

Ističe da je Rusija sa Srbijom vježbala uspostavljanje mirovne operacije na određenom teritoriju, a taj teritorij veoma lako može biti Kosovo.

Iako je Rusija zauzeta ratom u Ukrajini, ne treba zanemarivati da Ruska Federacija otvori novo krizno žarište i da to bude na Kosovu. Mjesec dana će NATO iskoristiti da se pregrupiše i spremi za eventualne sukobe. Rusija i njen utjecaj može uvući BiH i Crnu Goru u konflikt. Lahkoća izazivanja incidenata , sukoba, blokiranja cesta, institucija, te kombinacija svih elemnata može dovesti u komplikovanu situaciju u kojoj niko ne može garantovati da će se održati stabilnost. Vučić nije ni svjestan koliko je ovaj put bilo blizu da kosovska policija na vatru odgovori vatrom i da krene incident koji bi otišao na veliko. Te stvari se ne mogu kontrolisat – naglasio je Ahatović.

Tvrdi kako i naša zemlja mora biti spremna na svaki scenarij, te da zajedno sa podrškom međunarodnih prijatelja odgovorimo na svaku vrstu izazova.

Srbija stavlja u isti kontekst RS i Kosovo. Vulinova izjava je koncept podrivanja suvereniteta. To je koncept koji pravi ambijent za provokacije koje mogu da se prebace na sigurnosni aspekt. Kako rat u Ukrajini jenjava, Rusija se okreće drugim instrumentima za izazivanje nestabilnosti kako NATO-a, tako i EU – rekao je Ahatović za Dobar dan BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79