Aktivirao bombu u kući: Sebe ranio, a prijatelja usmrtio

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona optužilo je Senada Trkića (1983) iz Gornjeg Vakufa zbog izazivanja eksplozije u njegovoj kući u mjestu Ždrimci u martu prošle godine, a u kojoj je poginuo S. K. (1977).

On je, prema navodima iz optužnice, boraveći u svojoj kući, zajedno sa oštećenim S. K. te držeći u ruci nepoznatu eksplozivnu napravu u kojoj se nalazilo eksplozivno punjenje pentrit sa metalnim odjevcima, ekserima i šarafima, neopreznim rukovanjem u jednom momentu izazvao eksploziju naprave.

U vrijeme eksplozije njih dvojica su se nalazila u dnevnom boravku i sjedili na kauču jedan naspram drugog, navedeno je u optužnici.

Prilikom eksplozije obojica su povrijeđeni i nakon ukazivanja prve pomoći u Domu zdravlja Gornji Vakuf, prevezeni u Kantonalnu bolnicu Travnik, odakle su zbog težine povreda upućeni u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je S. K. preminuo.

– Optuženi je svjestan da nestručnim rukovanjem može doći do eksplozije ali je olako držao da se to neće desiti, usljed čega je S. K. zadobio teške tjelesne povrede opasne po život u vidu eksplozivnih povreda grudnog koša i trbuha usljed kojih je preminuo 30 marta 2020. u KCUS-u – navedeno je u optužnici.

Tužilaštvo mu je na teret stavilo krivična teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79