Aktivista Safet Kubat: Borba protiv mini hidroelektrana nikada nije bila glasnija

Revolt građana protiv gradnje mini hidroelektrana u BiH rezultirao je zabranom gradnje na pojedinim rijekama, ali borba za zaštitu rijeka i prirode još uvijek traje i trajat će, kazao je u razgovoru za Klix.ba Safet Kubat, aktivista i lider grupe Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena”.

Krivične prijave protiv odgovornih, poništavanje dozvola o izgradnji hidroelektrana, ali i zabranjena okupljanja građana s ciljem protesta gradnje mini hidroelektrana obilježilo je proteklih nekoliko dana u našoj državi.

Doljanka, Ugar, Bunski kanali i brojne druge rijeke u Bosni i Hercegovini u narednom periodu mogle bi postati izvori struje preko minihidroelektrana, a s obzirom da historijski uspjeh zastupnika u Parlamentu FBiH nije primjenjiv u praksi, građani su prepušteni sami sebi da se izbore za bh. rijeke i prirodu.

“Rijeke Bosne i Hercegovine – Budi promjena” broji više od 20.000 članova a Safet Kubat bio je jedan od rijetkih na lokaciji minihidroelektrane na Ugru gdje je policija zabranila održavanje protesta.

U razgovoru za Klix.ba Kubat je kazao da svaki građanin može biti eko policajac s ciljem podizanja ekološke svijesti.

“Priča o hidroelektranama je trenutno aktuelna tematika u BiH, a Vlada FBiH prije tri-četiri mjeseca usvojila je odluku da se u BiH gradi 400 mini hidroelektrana. To bi značilo povećanje električne energije za tri posto. Osim bogaćenja nekoliko pojedinaca te mini hidroelektrane nikom ne bi donijele u konačnici korist. Nakon takve smjernice Vlade FBiH, brojne NVO su se digle u znak protesta protiv odluke koja je katastrofalna, nakon čega se usvaja zaključak na moratorij o gradnji MHE do 23. septembra kako bi se formirala komisija i donijela set mjera. Kada govorimo o energetskoj efikasnosti, neka se sve beneficije usmjere na solarne i vjetroelektrane, a neka se poveća cijena koncesija i smanje subvencije za MHE i neka se grade gdje nigdje neće napraviti štetu”, kazao je Kubat dodavši da takve lokacije ustvari ne postoje.

Uprkos moratoriju o gradnji MHE, neke su se ipak i gradile u tom periodu, a Kubat ističe da su pojedini vlasnici MHE ispoštovali zaključak. Međutim na Ugru su počeli graditi i prije isteka moratorija nekoliko dana.

“Bez obzira na to koliko dana ranije su nastavili radove, kakva poruka se svima šalje s tim? Da li su oni znali ili pretpostavljali da od zaključka ništa neće biti, da neće doći u Dom naroda, to ne znamo. Krenuo sam na Vlašić kako bi prisustvovao protestu, a tek gore su nas upoznali da je zabranjeno okupljanje od Policijske stanice Travnik. Ko je zabranio i zbog čega ne znamo jer nije obrazloženo, ali ta zabrana je izazvala kontraefekat i brojne organizacije su se aktivirale i rezultiralo je određenim koracima koje smo vidjeli u medijima” dodao je Kubat dodavši da organizacije protiv gradnje MHE nikada nisu bile složnije.

Zaključio je da su u svoj priči s jedne strane građani BiH, organizacije kako domaće tako i međunarodne, pa i holivudski glumac Leonardo Di Caprio, a s druge strane, kako je zaključio, grupa korumpiranih političara i tajkuna koji bi jedini imali korist od MHE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79