Al-Shiddiju, vlasniku SCC-a, plijene imovinu zbog duga kompanije FlyBosnia

Propala aviokompanija “FlyBosnia,” nekada u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana al-Shiddi, poslovnog partnera Bakira Izetbegovića, našla se na listi dužnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog duga od preko tri miliona KM.

Računi “FlyBosnie” su blokirani, a s obzirom da kompanija nema dovoljno sredstava na računu, država je započela postupak prinudne naplate. Kako je saopćeno iz UIOBiH, dug za PDV će se naplatiti iz ličnih sredstava vlasnika i direktora kompanije, Sulejmana al-Shiddija i Nudžejme Skenderović.

Al-Shiddi, koji je također vlasnik “Al-Shiddi” grupacije i “Sarajevo City Center” (SCC), suočava se sa prinudnom naplatom jer “FlyBosnia” nema postojeću imovinu za podmirenje duga. UIOBiH trenutno ispituje osnovanost donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača i direktora pravnog lica.

Sjedište aviokompanije “FlyBosnia” bilo je na istoj adresi kao i SCC, na Vrbanji 1, što dodatno komplicira situaciju. Proces ispitivanja osnovanosti odgovornosti osnivača i direktora je u toku.

Pored duga prema UIOBiH, “FlyBosnia” duguje i Poreznoj upravi Federacije BiH oko 1,5 miliona KM, a Porezna uprava također radi na naplati ovih sredstava.

Financijske poteškoće:

Kompanija “Magros Veletrgovina,” također u vlasništvu Al-Shiddija, zabilježila je drastičan pad dobiti, s 12,7 miliona KM u 2022. na samo 352.000 KM u 2023. godini. Ovaj pad postavlja pitanje o finansijskim manipulacijama i mogućem pokušaju skrivanja kapitala kako bi se izbjegla naplata dugova.

Ova situacija naglašava ozbiljnost financijskih poteškoća s kojima se suočavaju Al-Shiddi i njegovi poslovni poduhvati u Bosni i Hercegovini, kao i kompleksnost prinudne naplate dugovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79