Alarm za bosansku politiku: Po čijim mjerama će biti usvojena reforma izbornog zakona?

Izaslanik SAD-a za izbornu reformu BiH Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst sutra dolaze u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Patriju.

Palmer je tokom nedavne posjete BiH istakao da SAD i EU nemaju konkretna rješenja, ali imaju volju i želju da pomognu i podstaknu konverzaciju kako bi dali osjećaj i injekciju hitnosti koliko je bitno da se sporna pitanja rješavaju što prije.

A, jedno od najspornijih pitanja je rješavanje izborne reforme i ograničena ustavna reforma.

Potpuno je jasno da se ove reforme mogu rješavati u neizbornoj godini, a vremena je sve manje. Ali, strah od Palmera koji se u novoj administraciji SAD-a smatra ostacima ‘trampizma’ osjećaju najviše probosanske snage, koje zagovaraju princip ukidanja konstitutivnosti, tačnije implementaciju svih presuda Suda iz Strazbura, a koje treba posmatrati odvojeno od tzv. ‘hrvatskog pitanja’, koje je Dragan Čović uspio nametnuti kao gorući problem BiH.

Eichhorst i Palmer su ranije razgovarali sa Bakirom Izetbegovićem (SDA), Draganom Čovićem (HDZ), Elmedinom Konakovićem (NiP), Branislavom Borenvićem (PDP), Mirkom Šarovićem (SDS), Nerminom Nikšićem (SDP), Sabinom Ćudić (NS) i Fahrudinom Radončićem (SBB).

„Onaj ko je namjerno ili nenamjerno izrazio želju i ambiciju brisati konstitutivne narode, nacionalnu odrednicu u Ustavu koja postoji na 30-ak mjesta, vrlo jasno kažem: u to ne može dirati. To je natkrovljujući dio Ustava i na tome ova država funkcionira. Uostalom, to je jasan stav i naših američkih i prijatelja iz EU-a. Svakako, moja je želja naći kompromis. Vjerujem u njega i sve ću dati da već ovog tjedna završimo razgovore. Posve sam siguran da će i predstavnici SAD-a i EU-a dati doprinos da se to i dogodi“, kazao je Čović u intervjuu za Večernji list.

Nećemo dugo čekati da saznamo pravu istinu, a da je riječ o pravoj ofanzivi srpsko-hrvatske strane kazuje i podatak da će danas u Zagrebu Milorad Dodik održati nenajavljeni sastanak sa Zoranom Milanovićem i to u isto vrijeme dok i Matthew Palmer boravi u Zagrebu gdje je razgovarao sa ambasadorom BiH Alaksandrom Vranješom.

I upozorenje Vojina Mijatovića (SDP) koji je rekao kako se uveliko priča po krugovima međunarodne zajednice kako je Dodik pristao na vraćanje u institucije BiH, a da zauzvrat dobije Zakon o državnoj imovini po svojim željama i proglasi veliku nacionalnu pobjedu u entitetu je alarm za bosansku politiku.

“Paralelno sa tim Čović se primirio jer je dobio obećanje da će proći izborni zakon po njegovim željama. Kada ovo sve analizirate vidimo da je najava odlaska Bakira Izetbegovića u Beograd očigledno dio ukupnog paketa, jer su sva tri lidera etnonacionalih grupa pritisnuta najavljenim sankcijama SAD-a, a svakako je priča po istim međunarodnim krugovima kako su Bošnjaci dobili zakon o zabrani negiranja genicida i da su sa tim zadovoljeni njihovi zahtjevi”, naveo je Mijatović a prenosi Patrija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79