Alarm zbog delta soja: Četvrti talas koronavirusa u BiH moguć već sredinom augusta

Ukoliko dođe do novog, četvrtog talasa koronavirusa u Bosni i Hercegovini, on bi mogao stići već sredinom augusta. Ovo je danas kazala epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo KS Anisa Bajramović.

Kako je kazala na konferenciji za medije o epidemiološkoj situaciji u KS, prvi, vuhanski soj virusa bio je takav da je jedna osoba zaražavala dvije, a kod britanskog soja taj broj je povećan na tri.

Kod ovog indijskog, odnosno Delta soja, jedna osoba zaražava pet drugih.

“Britanski soj, kada je došao, trebalo mu je dva mjeseca da napravi talas. Za ovaj se predviđa nešto kraći period, tako da se predviđa negdje sredinom augusta, ako krene zaražavanje, dakle za mjesec i po da ćemo imati novi talas”, rekla je Bajramović.

Ministar zdravstva Haris Vranić izrazio je sumnju, odnosno rekao je da ne vjeruje da ćemo imati četvrti talas poput onog prethodnog.

“Mislim da neće biti onako prekapacitiran zdravstveni sistem. Zdravstveni sistem je pokazao da je spreman na sve izazove”, rekao je Vranić.

Bajramović je rekla da su simptomi Delta soja slični prethodnim varijantama, poput glavobolje, curenja nosa i grlobolje. Ali nema gubitka okusa i mirisa.

“Mi imamo još mjesec i po da se vakcinišemo, stiže nam veliki broj vakcina”, rekla je ona.

Vranić je ukazao na to da u KS dolaze nove količine vakcina, raznih proizvođača, koje će se rasporediti prema kantonima, uključujući KS.

“Imamo od kineskog Sinopharma do Pfizera, AstraZenece koja je nedavno došla za revankcanaciju kao donacija Srbije…”, rekao je Vranić.

Bajramović je dodala da je trenutno epidemiološka situacija u KS zadovoljavajuća. Primjera radi, jučer su bila tri novozaražena, a trenutno je 78 aktivnih slučajeva. Ukupno je dato 79.136 vakcina.

Glavni koordinator Vlade za vakcinaciju Ademir Spahić rekao je da proces imunizacije u Zetri “protiče u najboljem redu uz neke male problemčiće”.

Dodao je da je stigao određeni broj doza Pfizera te da će sutra biti nastavljena vakcinacija građana tom vakcinom. Od srijede se nastavlja revakcinacija AstraZenecom, koja je stigla kao donacija Srbije.

Kanton Sarajevo će dobiti 25.000 vakcina Sinopharm od donacije Mađarske koja je jutros stigla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79