U više bh. škola dojavljena eksplozivna naprava, priveli djevojčicu na informativni razgovor

Na adresu Osnovne škole “Ćamil Sijarić” na Dobrinji, stigao je mail s nepoznate adrese prijetećeg sadržaja.

Učenici su blagovremeno evakuirani i nalaze se na školskom igralištu. Nastava u drugoj smjeni će se realizirati online.

U popodnevnim satima stigla je dojava o bombi i u Osnovnoj školi “Čengić Vila I”.

– U 12:38 smo dobili dojavu da je postavljena eksplozivna naprava. Policijski službenici su izašli na lice mjesta i vrši se KDZ pregled – kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS za portal “Avaza”.

Podsjećamo, ranije je putem društvenih mreža stigla prijetnja o postavljanju eksploziva u OŠ “Ćamil Sijarić” u sarajevskom naselju Dobrinja, a prije toga se ista situacija desila i u Cazinu.

Esada Šahinagić, direktorica OŠ “Ćamil Sijarić” na Dobrinji, na čiju adresu je jutros stigla prijeteća poruka, kazala je za portal “Avaza” da su svi učenici blagovremeno evakuirani i da su svi dobro.

– Postupilo se u skladu s protokolom, učenici su odmah evakuisani, zajedno s osobljem, Učitelji su ostali uz učenike nižih razreda van školskog dvorišta, čekaju da ih roditelji preuzmu i odvedu kući. Nastava u drugoj smjeni će se izvoditi online – kazala je Šahinagić.

Kaže da je poruka stigla s nepoznate adrese.

– Poruka je vrlo kratka, kaže da je “postavio eksploziv i da čuje glasove u glavi”, nešto u tom smislu. Mi smo na spomen eksploziva odmah i reagirali i uradili sve kako sam i navela – kazala je direktorica Šahinagić.

Policijski službenici MUP-a USK, u saradnji s Federalnom upravom policije (FUP) i OSA-om locirali su osobu koja je danas na društvenim mrežama uputila prijetnju da će “danas pucati po svojoj školi”.

Saznajemo da je riječ o 17-godišnjoj djevojčici zbog čijeg je statusa Federalna uprava policije digla na noge sve policijske agencije.

Kako saznajemo, ona je istražiteljima priznala da je poslala poruku, a da je riječ o šali.

Podsjetimo, radi se o prijetnji koja je stigla s adrese u Cazinu. Pripadnici MUP-a USK su identifikovali osobu uz pomoć inspektora FUP-a, odjela Cyber kriminala i pripadnika OSA-e.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79