Alarmantne izjave policajaca nakon tragedije: ‘Zadnji ljekarski pregled na kojem sam bio desio se 1993.’

Priznanje policijskog službenika da nije bio na sistematskom pregledu već 30 godina izazvalo je opravdane sumnje o stanju zdravlja policajaca, posebno njihovom mentalnom zdravlju. Ova situacija ističe problem nedostatka financijskih sredstava i nedostatka razumijevanja vlasti za ulaganje u zdravstvene potrebe policajaca, koji su zaduženi za našu sigurnost.

Policijski posao slovi kao jedno od najzahtjevnijih i najstresnijih zanimanja. Svakodnevno suočavanje s teškim situacijama, rad s kriminalcima i izuzetno zahtjevni zadaci ostavljaju posljedice na mentalno zdravlje policajaca.

Direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, Dževad Korman, priznao je za N1 da je posljednji ljekarski pregled kojem je prisustvovao bio 1993. godine.

Alarmantno je to što već 14-15 godina nije bilo sistematskih pregleda na državnoj razini, ističe Dragan Krvavac iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH. Ove izjave izazivaju zabrinutost u javnosti, posebno nakon nedavnih događaja poput samoubojstava, teških ubojstava i zlouporaba droga i alkohola među policajcima.

Bivši policijski komesar ZDK, Semir Šut, naglašava da je redovni sistematski pregled policajaca neophodan, s obzirom na stres i rizike koje nosi njihov posao.

“Vjerujte da se sistematski treba vršiti svake godine, to bi bilo potpuno opravdano. Policijski službenici nose naoružanje, ovlašteni su za poduzimanje svih mjera upotrebe sile pa i upotrebe vatrenog oružja. Izloženi su ogromnoj količini stresa u vršenju svog posla i postoji mogućnost da za proteklu godinu od vršenja sistematskog je došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja”, konstatuje bivši policijski komesar ZDK, Semir Šut.

Dragan Krvavac iz Saveza sindikata policijskih organa u BiH ističe važnost psihološkog pregleda policajaca kao sastavnog dijela njihove brige o zdravlju.

Kanton 10 je istaknut kao svijetli primjer u ovoj praksi, s obzirom na to da MUP ovog kantona zapošljava psihologa za rad s osobljem. Ovakva praksa trebala bi biti implementirana i u drugim kantonima kako bi se osiguralo cjelovito zdravstveno praćenje policajaca i podrška njihovom mentalnom zdravlju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79