ALARMANTNO: Bez vakcina slijedi ekonomski krah!

Pandemija u Bosni i Hercegovini imala je veoma štetne učinke na ekonomiju i stanovništvo, na ekonomsku aktivnost ozbiljno su utjecala zdravstvena ograničenja koja su postavljena radi suzbijanja pandemije, što je dovelo do znatnog smanjenja potražnje, upozorili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Brojne posljedice

Dodali su da je turizam zaustavljen, a doznake iz inozemstva su se strmoglavile.

– Fiskalne rezerve nakupljene posljednjih godina omogućile su brz i snažan odgovor na pandemiju i njene posljedice. Međutim, institucionalne slabosti, posebno na državnom nivou, slaba vladavina zakona, loš kvalitet javne infrastrukture i kašnjenja u provedbi ključnih projekata regionalne povezanosti i dalje su ključni faktori koji podrivaju privlačnost zemlje za razvoj privatnog sektora i strana ulaganja – navode iz MMF-a.

Prema njihovom mišljenju, očekuje se da će se privredni rast ove godine oporaviti, iako neizvjesnost u vezi s vakcinacijom umanjuje izglede.

Ekonomista Draško Aćimović za „Avaz“ je kazao da se problem s vakcinama u mnogo čemu odrazio već na ekonomiju BiH.

Aćimović: Postat ćemo geto

– SAD su nam za sada uskratile povlašteni tretman pri izvozu, s Evropom ćemo imati isti problem ako se ovako nastavi. Srbija radi identičan sistem vještačke inteligencije u vezi s procesom vakcinacije. Kao što je u Izraelu to urađeno. Kad se vakcinišete, dobijete kod i, čim mobilni telefon približite kodu, dobijete zeleni pasoš. Napravili su fenomenalan sistem koji će omogućiti povratak normalnom životu – kazao je Aćimović.

Dodao je i da BiH nema nikakav sistem ni vakcinacije niti „korona pasoša“.
Kako živjeti

– Dovodimo se u situaciju da ćemo od ljeta postati geto i neće nas puštati van naših granica. Evropa će imati svoje pasoše i s tim elektronskim pasošima će se moći putovati, izvoziti i normalno živjeti – pojasnio je Aćimović.

Prema njegovim riječima, od ljeta nećemo moći napuštati BiH.

Premještanje proizvodnje

– Privrednici koji rade uslužne poslove za strane kompanije, a zbog problema s uvozom i izvozom, mogu očekivati da će te kompanije svoju proizvodnju premještati u druge države. I tu ćemo dosta izgubiti. Ovo će biti dugoročni problem. Bez imunizacije neće doći niti jedan strani investitor. Čak 72,8 posto našeg BDP-a čine mikro preduzeća do devetero uposlenih, a, ako njih ne zaštitimo, onda je gotovo – naglasio je Aćimović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79