ALARMANTNO: Država zakazala, situacija s koronom izmiče kontroli

Dok pandemija koronavirusa masovno odnosi živote, padaju crni rekordi prema broju umrlih i zaraženih u jednom danu, državni i federalni nivo vlasti totalno je uspavan i, prema svim pokazateljima, apsolutno nezainteresiran da se situacija u BiH stabilizira.
Svi uspavani

Isto važi i za federalni nivo vlasti. Sve je, kako stvari stoje, palo na pleća kantona i kantonalnih kriznih štabova. Rukovođenje krizom, koja je pogodila cijeli svijet, a širenje virusa se nezaustavljivo nastavlja, s viših nivoa vlasti više je nego izostalo.

Vijeće ministara, iako je ova sedmica bila najgora od izbijanja pandemije, uopće se nije sastajalo. Izostali su ključni potezi s državnog nivoa. Nikome nije jasno ni koja je uloga Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje, koji je u martu i aprilu donosio ključne odluke i rukovodio krizom. Ne zna se kada se sastaju, ni kakve mjere donose. O tome je govorio i Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Predstavničkog doma BiH.

Dok Evropa i svijet donose nove restriktivne mjere, Krizni štab FBiH poziva na poštivanje postojećih. I tako je već mjesecima.

Vijeće ministara mora preuzeti odgovornost i rukovođenje krizom. Poručuje to i dr. Dragan Stevanović. Kako tvrdi, situacija je izmakla kontroli i prijeti nam crni scenarij.

– Ovo će sve biti još gore u narednim sedmicama koje slijede. Vijeće ministara je u početku, u aprilu bilo ažurnije i radilo je. Sada ne rade ništa, kao da se ništa ne dešava. Federalna vlada isto.

Ministar zdravstva se ukaže da nas sve redom naruži, a stanje nikad nije bilo gore. Sve ovo govori da mi ni nemamo vlast – kaže Stevanović.
Stanje epidemije

On tvrdi da je 1. oktobra na Domu naroda Parlamenta tražio da se održi sjednica o stanju epidemije, šta se treba poduzeti…

– I šta se desilo? Nije ništa. Samo su me skinuli. Državna vlast se bavi otcjepljenjima i budalaštinama. Kome da se otcijepe ako ljudi poumiru, ili odu vani? Upravo zbog toga nam prijeti još gori scenarij. Nikakve mjere ne poduzimamo i ništa se ne dešava. Sve je prepušteno kantonima, umjesto obrnuto, da se ide s vrha ka nižim nivoima i donose odluke – ističe Stevanović.

Nema više vremena

Dr. Stevanović kaže da više nema vremena i da se svi moraju trznuti.

– Nažalost, vrijeme nam curi, a situacija nije nimalo dobra. S druge strane, svjedoci smo šta se dešava u zdravstvenim ustanovama u KS. To može samo promijeniti ministar zdravstva FBiH, ali evidentno da neće. Da smo se mi mogli dogovoriti, već bismo se dogovorili. Samo ministar može presjeći ovu situacija oko KCUS-a i Opće bolnice Sarajevo – zaključuje Stevanović za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79