ALARMANTNO: Prema procjeni Američkog instituta do 1. jula u BiH bit će 10.000 mrtvih

Do jula ove godine u Bosni i Hercegovini od posljedica koronavirusa moglo bi umrijeti više od 10 hiljada ljudi.

(FOTO) “Ne znamo šta s mrtvima, redamo ih jedno na drugo. Nema mjesta u mrtvačnici”

Nezavisni centar

Pokazala su to predviđanja nezavisnog medicinskog istraživačkog centra na Univerzitetu „Washington“, Institut za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME).

IHME predstavlja interaktivne grafikone koji prikazuju trenutnu situaciju u vezi s brojem umrlih od posljedica koronavirusa i, što je još značajnije, procjene kako bi se stopa smrtnosti mogla kretati u budućnosti, odnosno tokom sljedećih nekoliko mjeseci.

Grafički prikaz predviđanja rasta smrtnosti u BiH

Foto: Printscreen

IMHE predviđa da će u BiH trenutna brojka, koja je veća od 6.500 preminulih osoba, do 1. jula narasti do 10.134. Prema navedenim podacima, najgora situacija bit će sredinom aprila i u prvom dijelu maja, kada će dnevno biti više od 100 preminulih.

Za sredinu aprila predviđaju nam i hiljade novih slučajeva zaraze dnevno, a značajniji pad se očekuje tek u junu. Broj novih zaraza, jasno, ovisi o korištenju maski.

Grafički prikaz smanjenja broja zaraženih uz nošenje maske

 

Foto: Printscreen

Predsjednik Udruženja imunologa BiH Jasenko Karamehić je za „Avaz“ kazao da je maska moćno oružje protiv virusa, kao i sve druge epidemiološke mjere.

– Mjere su dobre, ali su limitirane u svom djelovanju. One samo donekle mogu biti efikasne, za nastavak borbe potrebna je vakcinacija. Situacija je izmakla kontroli, stoga ćemo morati vakcinisati od 70 do 80 posto stanovništva – poručio je Karamehić.
Normalne države

Kad dženaza postane kulturni događaj

Dodao je da je IMHE u pravu u svojim predviđanjima.

– Kanton Sarajevo ima hiljadu zaraženih na 100.000 stanovnika, a Njemačka s 82 miliona stanovnika ima 102 zaražena na 100.000 građana. Ovo ide na dušu vlasti koje nisu nabavila vakcine kao sve normalne države u svijetu. Bez vakcinacije, ove crne brojke će se multiplicirati – naglasio je Karamehić.
Moraju krivično odgovarati

– Ovo što dobivamo putem COVAX-a je izuzetno malo, jer nama treba 4 ili 4 i po miliona vakcina. Ovo je bezobrazno od vlasti, njih treba krivično procesuirati. Vlada FBiH formirala je neki tim za nabavku vakcina u kojem opet sjede političari. Nema nigdje stručnjaka, jer se onda ne bi mogli baviti korupcijom i kriminalom. Zato imaju ove optužnice, a ne mogu građani imati hipoteku, što je primjer FBiH Fadil Novalić, koji se bavio respiratorima, pa mu sada niko ništa ne vjeruje – smatra Karamehić za Avaz.

Sramota: Dok se stranački lideri prepucavaju na Facebook-u ljudi umiru


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79