Alarmantno: Skoro 400 uposlenika KCUS-a i Opće bolnice na bolovanju

Foto Faktor

Prije nekoliko dana je prof. dr. Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba iznijela frapantan podatak da je 340 uposlenika ove ustanove na bolovanju.

Prema informacijama do kojih je došao naš portal, u dvije najveće medicinske ustanove u BiH, na bolovanje se nalazi skoro 400 uposlenika (351 u KCUS-u i 40 u Općoj bolnici, op.a.).

Da situacija ni danas nije bolja, u razgovoru za Radiosarajevo.ba sve to je potvrdila prof. dr. Izetbegović

“Situacija je prilično ozbiljna. Klinika na Podhrastovima su puni teškim bolesnicima, kao i opservacija u KCUS-u. Danas je 351 uposlenik na bolovanju, od čega 151 zbog korone. Ukupno 340 uposlenika KCUS vodi brigu o COVID-19 bolesnicima -102 ljekara specijalista, 194 medicinske sestre i ostalo pripadajuće osoblje”, kaže prof. dr. Sebija Izetbegović.

Generalna direktorica KCUS-a je i ranije ukazivala na ovaj problem, tvrdeći da bolovanja mogu “srušiti cijeli sistem”.

“Kao što vidite, ostaje nam relativno mali broj radnika koji su u punoj radnoj snazi za redovan rad, jer KCUS ima i 304 invalida rada druge kategorije. Osim redovnih dežura vikendom, mi smo i ovaj vikend proveli radno, preraspoređivali aparate i stvarali nove rasporede. Svaki dan nam po nekoliko novih uposlenika javi da neće doći na posao”, nastavlja prof. dr. Izetbegović.

Kaže da se sa svojim timom bori na sve moguće načine.

“Molim građane da poštuju propisane mjere, zbog sebe, vrlo će biti teško voditi brigu o bolesnicima ako bude rastao broj oboljelih od COVID-19 ovim tempom. Moramo brinuti i o drugim bolesnicima. COVID-19 nije jedina bolest, ali jeste zastrašujuće teska i nepredvidiva kada se razvije. Iz tog razloga, ih sve molim da poštuju propisane mjere”, podvukla je generalna direktorica KCUS-a za Radiosarajevo.ba.

Daleko bolja situacija je u Općoj bolnici u Sarajevu. To nam je potvrdio i dr. Ednan Drljević, infektolog i član Senata Opće bolnice.

“Prema informacijama koje trenutno imam, prošlog mjeseca smo ostali bez 40 uposlenika mediciskog i nemedicinskog osoblja koji su na bolovanju zbog COVID-19. Realno, situacija nije baš najbolja, ali je stabilna”, kaže dr. Drljević za naš portal.

On je podvukao da će Menadžment Opće bolnice u narednim danima postrožiti ulaske u ovu medicinsku ustanovu.

“Već smo postrožili mjere ulaska i izlaska iz bolnice. Na nas se vrši pritisak da se pretvorimo u COVID-bolnicu. Mi smo puni, a uz sve obaveze oko pacijenata koji imaju koronu, moramo zadržati operativni program. I kontrola osoblja koje ulazi u bolnicu bit će strožija, a u COVID dijelu bolnice trenutno imamo 31 pacijenta koji leže u krevetima. Kada za mjesec otvorimo Izolatorij, stanje će biti mnogo bolje, jer će taj kapacitet uključiti nova 44 kreveta”, kazao je dr. Ednan Drljević, infektolog i član Senata Opće bolnice, dodajući da trenutno u ovoj ustanovi radi 30 doktora koji su zaposleni sa Biroa za zapošljavanje na šest mjeseci, te da ima na stotine prijava studenata i bivših uposlenika koji žele da rade u vrimjeme pandemije koronavirusa.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79