Alarmantno stanje: Skoro 15% radnika u RS-u nema zdravstveno osiguranje

Alarmantno stanje: Skoro 15% radnika u RS-u nema zdravstveno osiguranje


U Republici Srpskoj (RS), značajan broj radnika suočava se s ozbiljnim problemom neuplaćivanja doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u prvoj polovini 2024. godine, skoro 45.000 radnika, ili otprilike 15,5 posto od ukupnog broja zaposlenih, nije imalo zdravstveno osiguranje jer njihovi poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

Ovaj izostanak uplate doprinosa uzrokuje procijenjeni gubitak prihoda Fonda od oko 67,5 miliona KM, što predstavlja veliki udar na financiranje zdravstvenog sistema, koji se gotovo u potpunosti oslanja na sredstva prikupljena kroz doprinose.

Paralelno s ovim, 1.236 osiguranika u RS-u, koji nemaju drugi osnov osiguranja, primorani su da sami uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje. Mjesečno uplaćuju oko 90 KM, osiguravajući se po takozvanom ličnom osnovu, kako je to određeno Zakonom o doprinosima.

Pored standardnih osnova osiguranja, Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju nudi i posebne osnove za osiguranje osjetljivih kategorija građana, kao što su djeca, nezaposleni, trudnice i porodilje, kao i osobe koje boluju od teških oboljenja. Međutim, neplaćanje doprinosa direktno ugrožava prava i pokriće osiguranika, čime se dodatno opterećuje već prenapregnut zdravstveni sistem.

Fond ZO RS naglašava potrebu za pronalaženjem dodatnih izvora finansiranja, poput akciza na duvan i alkohol, što je već praksa u mnogim zemljama regiona, kako bi se osigurala dugoročna finansijska stabilnost zdravstvenog sistema i omogućio odgovor na izazove savremene medicine i farmacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija