Alarmantno zamućenje Neretve južno od Mostara

Velike ekološke katastrofe postaju sve učestalije u našim zajednicama, a najnoviji alarmantni slučaj dogodio se južno od Mostara, gdje je zabilježeno ozbiljno zamućenje rijeke Neretve, objavilo je Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933”.

Prema izvještajima brojnih ribara koji su bili na rijeci u tom trenutku, radi se o dramatičnom narušavanju ekosistema Neretve.

“Napori naših ribočuvara u proteklom razdoblju rezultirali su desecima zabilješki o zamućenjima, te je na temelju toga Udruženje podnijelo prijave svim nadležnim federalnim, županijskim i gradskim organima. Nažalost, ovo destruktivno ponašanje se nastavlja bez odgovarajuće reakcije”, navodi se u saopćenju Udruženja objavljenom na njihovom Facebook profilu.

Izvor mulja koji se u velikim količinama ulijeva u Neretvu identificiran je kao odvodni kanal u vlasništvu Elektroprivrede HZHB, dio sistema hidroelektrane Mostarsko blato. Taj kanal direktno se ulijeva u Neretvu, donoseći sa sobom ogromne količine sedimenta.

Udruženje poziva na hitno utvrđivanje i zaustavljanje ovog izvora zagađenja.

Ovo zagađenje ne samo da ugrožava riblji fond i ostale vodene organizme, već također ima negativne posljedice na kvalitetu vode koju koristi lokalno stanovništvo. Mulj može značajno smanjiti prozirnost vode, ometati fotosintezu vodene vegetacije te potencijalno prenositi štetne kemikalije koje se nakupljaju u sedimentu.

Udruženje sportskih ribolovaca “Neretva 1933” apelira na sve nadležne organe da hitno djeluju kako bi identificirali i kaznili odgovorne za ovu ekološku katastrofu. Također, pozivaju medije da istaknu ovaj problem i potaknu širu zajednicu na akciju kako bi se zaustavilo daljnje uništavanje ekosustava rijeke Neretve.

Udruženje traži od svih nadležnih organa da odmah poduzmu mjere za zaustavljanje daljnjeg zagađenja, sanaciju već nastale štete te uspostavu trajnih rješenja koja će spriječiti ponavljanje ovakvih situacija u budućnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79