Albanija pristala da privremeno smjesti migrante

Albanija je pristala da privremeno primi hiljade migranata koji čekaju odluku o azilu nakon dolaska na obalu Italije. Ova inicijativa omogućava Italiji, koja se suočava s kontinuiranim prilivom migranata iz Afrike, privremeno rješenje za njihovo zbrinjavanje.

Na temelju sporazuma između Italije i Albanije, Italija će financirati izgradnju dva centra u Albaniji koji će moći primiti do 3.000 migranata istovremeno. Međutim, žene i djeca nisu obuhvaćeni ovim planom. Ako Italija odbije zahtjeve za azil, Albanija će deportirati migrante.

Centri će biti pod italijanskom jurisdikcijom, dok će Albanija osigurati njihovu vanjsku sigurnost. Prema talijanskoj premijerki Đorđi Meloni, ako se zahtjevi za azil budu brzo procesuirali, do 36.000 migranata godišnje moglo bi proći kroz ovaj postupak iz Albanije, čime bi se smanjio pritisak na pretrpane centre u Italiji.

Italija se suočava s velikim prilivom migranata koji dolaze preko Sredozemnog mora iz različitih afričkih zemalja. Do sada je tražila potporu drugih članica Europske unije, no ovom inicijativom okrenula se Albaniji, koja također želi postati članicom EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79