Albanija u borbi protiv marihuane: Dronovi u akciji od naredne sedmice

Ministar unutrašnjih poslova Albanije, Taulant Bala, najavio je upotrebu dronova “Bajraktar” za nadzor albanske teritorije i otkrivanje uzgoja marihuane, počevši od sljedeće nedjelje.

Bala ističe da će angažovanje ovih bespilotnih letjelica dopuniti nadzor iz vazduha aviona italijanske finansijske policije (Guardia di Finanza).

Očekuje se da će 2024. godina biti ključna u suzbijanju uzgoja i trgovine kanabisom, istakao je ministar unutrašnjih poslova Albanije.

“Želim potvrditi da ćemo, uz vazdušni nadzor u saradnji sa Finansijskom gardom, od sljedeće nedelje početi koristiti i bespilotne letjelice ‘Bajraktar’, koje će sistematski nadgledati teritoriju Albanije u borbi protiv uzgoja i trgovine kanabisom”, izjavio je Bala prenosi Fena.

Osim toga, dronovi će se koristiti i za praćenje drugih oblika kriminala, uključujući ekološke prestupe i nelegalnu gradnju, kao i za potrebe turističke sezone.

Prošle godine, Albanija je zaplijenila četiri tone kanabisa i uništila 293.000 stabljika ove narkotičke biljke.

Albanija je nedavno dobila tri turska drona “Bajraktar”, isporučena početkom marta ove godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79