Albanija uvela obaveznu vakcinaciju za svoje građane

Odluka o obaveznoj vakcinaciji radnika u javnom sektoru, tržnim centrima i supermarketima stupila je danas na snagu u Albaniji zbog širenja koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Potaknute povećanim brojem zaraženih koronavirusom i širenjem omikron varijante, albanske vlasti su krajem prošle godine donijele odluku o uvođenju obavezne vakcinacije radnicima u javnom i poslovnom sektoru.

Ova odluka poslodavcima omogućava da od danas od zaposlenika u javnom sektoru, tržnim centrima i supermarketima zahtijevaju potvrdu o vakcinaciji. Oni koji se nisu vakcinisali moraće svakih pet dana predočiti potvrdu o negativnom PCR testu.

Ova odluka izazvala je negodovanje građana i zaposlenih u ovim djelatnostima. U nedjelju je u na trgu “Majka Tereza” u Tirani održan protest desetine građana, koji se protive obaveznoj vakcinaciji.

Naredbu kojom se predviđa vakcinacija radnika demonstranti smatraju nezakonitom. Istakli su da su povodom toga uputili žalbu Komesaru za zaštitu od diskriminacije.

Tvrde da je obaveza vakcinacije zaposlenih u javnom i privatnom sektoru “diskriminacija prema njima”, te su pozvali zaposlene i njihove porodice na protest.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79