Albanska opozicija na protestu u Tirani traži ostavku Edija Rame

Hiljade pristalica albanske političke opozicije izašlo je danas na demonstracije protiv vlade tražeći ostavku premijera Edija Rame zbog optužbi za navodnu korupciju i loše upravljanje ekonomijom države.

Bivši predsjednik i premijer Albanije koji predvodi Demokratsku partiju desnog centra Sali Beriša i bivši predsjednik Ilir Meta na čelu ljevičarske Partije slobode bili su među demonstrantima koji su se okupili ispred zgrade vlade.

“Došlo je vrijeme da ova revolucija izvuče korumpirani novac i pretvori ga u veće plate i penzije”, rekao je Beriša.

Učesnici protesta bacili su dimne bombe na glavni ulaz u zgradu vlade, gdje su policajci napravili barikade kako bi ih spriječili da uđu.

Kritičari optužuju Ramu za korupciju i smatraju ga odgovornim što mladi Albanaci odlaze iz države kako bi radili u zapadnoevropskim zemljama.

Opozicija optužuje Ramu i da je korumpirao bivšeg visokog funkcionera kontraobavještajne službe FBI Čarlsa Mekgonigala, koji je u SAD optužen da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. gdje je dobio najmanje 225.000 dolara.

Beriša je pozvao na još jedan protest u parlamentu u ponedjeljak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79