Albanski parlament je danas u Tirani usvojio rezoluciju o sjećanju i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Albanski parlament je danas u Tirani usvojio rezoluciju o sjećanju i odavanju počasti žrtvama genocida u Srebrenici.

Rezolucijom se osuđuje tendencija negiranja ovog genocida, kao i masakri i drugi zločini protiv čovječnosti na prostoru bivše Jugoslavije.

Rezolucija osuđuje nacionalističku retoriku političara, koji negiranjem genocida podstiču etničku mržnju i nekažnjivost ratnih zločina.

Današnjom rezolucijom u Skupštini Albanija ističe da “negiranje genocida koji su snage bosanskih Srba počinile nad bosanskim stanovništvom u Srebrenici predstavlja kršenje međunarodnog prava, promoviše nekažnjivost ratnih zločina i narušava dostojanstvo preko 8.000 civila koji su masakrirani u Srebrenici, njihove porodice i preživjeli, kao i narušavanje dostojanstva 10.000 Albanaca ubijenih tokom etničkog čišćenja na Kosovu i 20.000 žena koje je silovao srpski režim Slobodana Miloševića”.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se Skupštini videoporukom, gdje je istakao da je genocid u Srebrenici prije 27 godina najveći masovni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

“Tragedija Srebrenice postala je svjetski simbol patnje i zločina u modernim vremenima. Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici, Skupština Albanije je potvrdila svoju pripadnost civilizovanom svijetu. Vraćanje povjerenja u regiju moguće je samo uz poštovanje istine i žrtava, što će, nadam se, početi na cijelom zapadnom Balkanu bez izuzetka. Zajednička budućnost je evropska i evroatlantska”, rekao je Džaferović.

Ovom Rezolucijom Skupština Albanije je pozvala UN i pravosudna tijela da kazne ratne zločince za genocid i druge zločine. Također, Skupština je pozvala EU i NATO da ubrzaju širenje na Zapadni Balkan, kao garanciju sigurnosti, mira i demokratije u ovom regionu.

Albanski poslanici su rezolucijom istakli da je nemoguće i za osudu negirati genocid u Srebrenici, kao i masakre i druge zločine protiv čovječnosti počinjene na području bivše Jugoslavije.

Skupština je zatražila od Vlade da ojača saradnju i dobrosusjedstvo u regionu, zasnovanu na međusobnom poštovanju, pomirenju, jednakosti i razumijevanju, te da 11. jul proglasi danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Žrtve zaslužuju pravdu. Smatramo da se ovi zločini moraju kazniti, jer u suprotnom rizikujemo njihovo ponavljanje u budućnosti. Oni moraju biti kažnjeni, jer u suprotnom region kome pripadamo nikada neće upoznati harmoniju i saradnju” – kaže albanska ministrica vanjskih poslova Olta Džačka.

Bivši predsjednik Demokratske stranke i bivši ministar vanjskih poslova Lulzim Basha u svom govoru je naglasio da bi nakon poštovanja žrtava srpskog genocida u Srebrenici Skupština trebalo da usvoji i rezoluciju o srpskom genocidu na Kosovu.

“Sa ovom rezolucijom o Srebrenici, počelo je odbrojavanje vremena koje će biti potrebno da ova Skupština, slobodna u srcu i savjesti, usvoji Rezoluciju o srpskom genocidu na Kosovu”, rekao je Baša.

Plenarnu sjednicu pomno su pratili i diplomatski predstavnici Bosne i Hercegovine, kao gosti, kojima su poslanici obje strane direktno izrazili solidarnost sa porodicama žrtava genocida.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79