Albin Kurti: BiH i Srbiju nećemo tretirati isto

The Leader of the Vetevendosje Party and parliamentary elections candidate for Prime Minister Albin Kurti (C) addresses his supporters as they celebrate their victory in Pristina on October 6, 2019. - Opposition parties won the night in Kosovo's election Sunday taking the lead over former guerrillas who have dominated politics for the past decade. The leftist-nationalist Vetevendosje was in first place with 26 percent of the vote, followed by the centre-right LDK who had 25.2 percent after more than three quarters of the ballots were counted, the electoral commission said. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

Predsjednik kosovske stranke Samoopredjeljenje (Vetëvendosje) Albin Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, komentarisao je odnos Kosova prema Bosni i Hercegovini.

U razgovoru se osvrnuo na kosovske takse od stotinu posto za uvoz proizvoda iz Bosne i Hercegovine i Srbije nagovijestivši promjene po ovom pitanju.

“Ja sam bio kritičan prema prošloj Vladi zato što u istu rečenicu stavlja i Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su Albanci i Bošnjaci mnogo patili od Beograda pa nije fer da i Sarajevo i Beograd budu tretirani isto od strane naše republike. Ali koliko znam, od 52 preduzeća iz Bosne i Hercegovine koja izvoze robu u našu republiku, 47 njih je iz Republike Srpske. Mi ćemo razmotriti sa našim ekspertima u novoj vladi sve mogućnosti da ne tretiramo isto i Sarajevo i Beograd, i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, jer ne želimo da nam u dobrim odnosima između Albanaca i Bošnjaka, između Kosova i Bosne i Hercegovine, bude prepreka Republika Srpska”, poručio je Radio Slobodna Evropa.

U ponedjeljak, 7. oktobra, Kurtijeva stranačka kolegica Albulena Haxhiu kazala je da će Kosovo ukinuti takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Navela je da će Kurti takse zamijeniti punim reciprocitetom.

“Mi ćemo zamijeniti taksu političkim, ekonomskim i komercijalnim reciprocitetom”, rekla je ona.

Pobjednik vanrednih izbora na Kosovu je Samoopredjeljenje. Drugoplasirana stranke je Demokratski savez Kosova, a slijedi ga Demokratska partija Kosova koju predvodi Hashim Thaçi.

Prema preliminarnim rezultatima na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovo Samoopredelenje je pobjednik sa samo manje od jedan posto glasova više od Demokratskog saveza Kosova.

Samoopredeljenje je dobilo 197.966 glasova, dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25.05 posto glasova.

Na trećem mjestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21.15 odsto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11.63 odsto prebrojanih glasova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79