Aleksandar Macan propjevao pa nacrtao i šemu tragedije: Kako su likvidirani policajci u Sarajevu?

Aleksandar Macan, koji je bio u bjekstvu više od 30 dana, u petak je nekoliko sati saslušavan, a potom je odveden u posebnu pritvorsku ćeliju

Aleksandar Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog umiješanosti u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u petak Tužilaštvu KS-a, nakon čega je uz jake policijske snage prebačen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, gdje je smješten u posebnu ćeliju, udaljenu od ostalih pritvorenika i osuđenika.

Zbog njega su, kako saznajemo, u KPZ Miljacka pojačane mjere sigurnosti.

Šta se krije iza predaje: “Macan nije pucao na policajce, on je bio u krađi automobila”

Putovanje bjegunca

Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024.

Macan, kojeg su policijske agencije tražile duže od 30 dana, ušao je u BiH bez ikakvih problema. Njegov advokat Duško Tomić je za Oslobođenje kazao da je njegov branjenik iz Španije, preko Njemačke i Srbije došao u Bijeljinu, gdje su dogovorili način njegove predaje.

– Prvo smo otišli do njegove porodice, a onda u zgradu Tužilaštva KS-a. Sud mu je već ranije, po zahtjevu Tužilaštva, odredio jednomjesečni pritvor, a mi smo odlučili da se na tu odluku za sada ne žalimo zbog bezbjednosnih razloga, pojasnio je Tomić, koji tvrdi da će “Macanovom predajom biti stavljena tačka na ovaj slučaj, koji već dugo opterećuje BiH”.

– Poslije njegovog saslušanja će se znati sve i ubrzo će biti poznati svi akteri.

Jedna osoba je već u pritvoru, ali po drugom osnovu, dok je osoba koja je počinila likvidaciju i pucala u policajce u bjekstvu. Ono što je sigurno jeste da će biti poznati akteri ovog zločina i ovo je samo početak, pojašnjava Tomić i dodaje da je Macan dvije godine tražio advokata “koji ga neće prodati”.

Prema saznanjima Oslobođenja, Macan bi se mogao nagoditi sa Tužilaštvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka, otkriti imena počinitelja i opisati način izvršenja zločina.

Zvanične potvrde o ovim navodima u petak nije bilo. Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024. godine. U BiH je privođen u nekoliko navrata zbog krađe automobila.

Osumnjičeni Macan u petak je, saznajemo, sarajevskim tužiteljima nacrtao i šemu kretanja počinitelja, te je do u detalje opisao sve što se dešavalo kritične večeri.

Podsjetimo da su zbog likvidacije sarajevskih policajaca početkom novembra pripadnici SIPA pretresli šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, a u akciji su učestvovali i službenici MUP-a KS-a, MUP-a RS-a i OSA pod nadzorom Tužilaštva KS-a. Među pretresenim objektima bile su Macanova kuća i vikendica u kojoj su pronađena dva kalašnjikova (tokom dosadašnje istrage je utvrđeno da su sarajevski policajci likvidirani iz kalašnjikova, op. a).

Vještačenje pronađenog oružja je u toku, ali je, kako saznajemo, mala vjerovatnoća da je riječ o puškama iz kojih su likvidirani sarajevski policajci.

Kako je Macan uspio putovati po BiH, a zatim hodati po Sarajevu, a da obavještajno-sigurnosne agencije o tome ništa nisu znale?

Pripadnici SIPA su pretresli i stan Macanove supruge na Palama Marijane Savčić-Macan, uposlenice MUP-a RS-a, odnosno Policijske stanice Pale.

Ona je tada bila privedena, ali je nakon ispitivanja puštena na slobodu. Osim Macana, u vezu sa likvidacijom policajaca koje se desilo 26. oktobra 2018. u sarajevskom naselju Alipašino Polje može se dovesti još najmanje pet osoba.

Do pucnjave je došlo kada su policijski službenici zatekli grupu kriminalaca u krađi vozila u Geteovoj ulici. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, crni Seat Leon je kritične večeri stigao iz Istočnog Sarajeva. Iz ovog vozila je ispaljen rafal iz automatske puške u pravcu policajaca. Negdje kod Sokoca vozilu se izgubio svaki trag.

U oružanom ataku Šehović je likvidiran na licu mjesta, dok je Vujinović sa teškim povredama glave prevezen na KCUS, gdje je preminuo. Zbog likvidacije je saslušano oko 300 osoba, a zbog direktne umiješanosti u likvidaciju su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu.

U vezi sa likvidacijom su se, nezvanično, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije, a poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Istragu je, na samom početku, prema našim saznanjima, u pogrešnom smjeru odveo doušnik policije, zbog čega su istražitelji bili na krivom putu.

Sklapanje mozaika

Da se kockice konačno počnu slagati, pomoglo je dešifriranje aplikacije Sky Ecc, putem koje su komunicirali osumnjičeni. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istražitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH, a među njima i Aleksandar Macan, čiji je DNK nađen na mjestu tragedije , a i poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na to da je u vrijeme likvidacije bio u Geteovoj ulici. Policija je počela da sklapa mozaik.

Kako je uspio proći sve kontrole i vratiti se nazad u BiH, a da ga ne privede nijedna policijska agencija?

Macan, koji je ranije privošen zbog krađe vozila, zet je Milomira Savčića, optuženog za genocid u Srebrenici koji se trenutno nalazi u bjekstvu. Fotografija odbjeglog Savčića u društvu sa Draganom Lukačem, ministrom policije RS-a, objavljena je na društvenim mrežama u vrijeme kada je policija tražila Macana po Palama.

U Tužilaštvu KS-a, koje vodi ovu istragu godinama, jučer nisu željeli davati nikakve izjave. Navode da se istraga nastavlja te da će javnosti o svemu biti blagovremeno obaviještena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79