Aleksandar Vučić: Neće sudjelovati na summitu u Kotoru zbog sjednice UN-a o Srebrenici

Sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini zakazana je za srijedu, 15. maja, objavljeno je na web stranici. Istoga dana, najvjerovatnije, održat će se i sjednica Opće skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Prema najavama, sjednica Vijeća sigurnosti bit će održana u prijepodnevnim satima prema srednjoeuropskom vremenu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće prisustvovati summitu lidera Zapadnog Balkana i Europske unije u Kotoru jer će, najvjerovatnije, istoga dana biti održana i sjednica Opće skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Nakon sastanka s povjerenikom EU za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varhelyijem, Vučić je izjavio da će, vjerojatno, sutra ujutro otputovati u New York, dok će u Kotor otići premijer Srbije Miloš Vučević, ministar vanjskih poslova Marko Đurić i ministrica za europske integracije Tanja Miščević.

Vučić se zahvalio Varhelyiju na planovima koje je donio u Beograd i poručio građanima da će Srbija imati na čemu raditi i da će imati na čemu biti zahvalna.

“Danas smo od Varhelyija mogli čuti optimističan plan, on očekuje da se u sljedećem mandatu dogodi veliko proširenje EU, u kojem bi trebala sudjelovati i Srbija. Vjerujem da je govorio iz srca i iz glave, mi ćemo se pripremiti da budemo sve bliži EU”, rekao je Vučić.

Dodao je da “nismo savršeni da možemo ispuniti sve što se od nas traži, ali ono što kažemo da ćemo ispuniti, to ćemo ispuniti”.

Podsjetimo na najavu Vučića da će u New Yorku ponovo pozvati na (ne)usvajanje rezolucije o Srebrenici reagirao je sociolog Đokica Jovanović, profesor emeritus Sveučilišta u Beogradu, koji je nazvao amoralnim ponavljanje teze da se ovim dokumentom srpski narod proglašava genocidnim, ocijenivši to manipulacijom i poticanjem na mržnju.

“Amoralno je tvrditi da je ovakvo zalaganje predsjednika u UN-u borba za Srbiju i njene interese. Politčari i jesu amoralna bića, samo su posljedice njihovog djelovanja ozbiljne. Takve tvrdnje vlasti imaju veze s aktuelnom predizbornom kampanjom”, izjavio je Jovanović za Danas, javlja N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79