Aleksandar Vučić uručio najveće državno priznanje Srbije Miloradu Dodiku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas u Beogradu uručio članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Miloradu Dodiku Orden Republike Srbije, najveće priznanje ove države.

Ceremonija uručivanja Ordena Republike Srbije na velikoj ogrlici upriličena je u 12 sati, u Palati Srbije, povodom Vidovdana.
Dodik je odlikovanje dobio, kako su kazali na ceremoniji, zbog izuzetnih zasluga u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine, naročito Republike Srpske kao entiteta BiH.

Naravno, Dodik je orden dobio isključivo zbog politike koju provodi u RS-u, gdje najčešće ponižava državu BiH, negira je i radi isključivo na povezivanju entiteta RS sa Srbijom. U Srbiji je to predstavljeno kao uspješan projekat zbog kojeg je i dobio orden.

Ovaj orden je ustanovljen 26. oktobra 2009. godine, a prvi put uveden i dodijeljen 2010. godine. Dodjeljuje se predsjednicima država i vlada za naročite zasluge koje učine za ovu srpsku državu i njen narod.

Do sada su ovo priznanje primili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, Narodne Republike Kine Xi Jinping, nekadašnji predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbayev i patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril.

Orden Republike Srbije rad je autora Mitra Petkovića i sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvijezde. Ogrlica je sačinjenja od 19 dijelova – stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju. Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst s grbom Srbije u središtu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79