Aleksandar Vučić: ‘Žele da NATO uđe u sukob sa nama’

“Došla je “zapadna petorka”, u drugoj rečenici koja mi je saopštena rečeno je – morate da prihvatite ovaj plan (francusko-njemački), a ako ga ne prihvatite, suočit ćete se s posljedicama”.

Toi je večeras rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić građanima u obraćanju u kojem su mu poručili “da plan mora da bude prihvaćen”.

„Suočit ćete se, pod jedan, sa prekidom procesa evrointegracija, pod dva, suočit ćete se sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, pod tri – sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti štetu Srbiji. To mi je ponovljeno još tri puta tokom razgovora i svaki put sam na to snažno reagovao“, istakao je Vučić.

Rekao je i da smatra da je zamrznuti konflikt najgore rješenje i da treba da traži kompromisno.

„Važno je da radimo na kompromisnom rješenju, ne vjerujem da je to moguće s Kurtijevim režimom, moramo da tražimo rješenje jer nam je potreban mir s Albancima“, kaže predsjednik Srbije.

Vučić navodi da su došli sa planom „koji smo vidjeli prvi put prije 60 dana“, u čijem pravljenju nismo učestvovali, niti nas je, kako je rekao, niko nije pitao ni konsultovao.

„Oni su došli da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, ništa nismo uiradili nikome, nije upucan nijedan Albanac, ništa nismo uradili, došli su i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan i pet nepriznavača Kosova, jer su im objasnili da u planu nema eksplicitnog priznanja samostalnosti Kosova, iako su prikrili činjenicu da postoji implicite obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN.

Oni su to svi prihvatili, time je taj plan postao de facto novi pregovarački okvir za Srbiju. Nama nema napretka ukoliko ne budemo radili, ni u Evropi, niti je moguće da bilo šta uradimo ukoliko ne sarađujemo“, dodao je Vučić.

Naglašava da je u Kurtijevo vrijeme bilo 288 incidenata, samo u ovoj godini 10 teških.

„Oni traže sukob jer žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, a da on izbjegne svoju obavezu formiranja ZSO. Mi ukazujemo svakog dana da Srbima nije bilo dozvoljeno da glasaju, da su ljudi hapšeni, da je pucano u srpsku djecu, ali ne možemo da promijenimo člinjenicu da su se više uznemirili svi stranci zbog toga što je Rada Trajković sjedila na klupi dva sata, nego što su srpska djeca ranjena. Mi moramo da razumijemo da su osudili i Srbiju zbog barikada, nisu željeli da čuju zašto su to Srbi uradili, mi smo krivi za njih zato što su barikade izazvale nestabilnost a ne hapšenje i maltretiranje Srba“, dodaje Vučić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79