Alema Dolamić: Jedva čekam da zagrlim sestru i njenu djecu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je zaključak na sjednici 29. novembra o povratku bh. državljana iz kampova i Siriji i Iraku. Kako je navedeno u zaključku, uskoro se očekuje povrataka grupe od ukupno 24 osobe, žena i njihove maloljetne djece. Alema Dolamić se nada da će u toj grupi, koja bi prema najavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića trebala u BiH stići u subotu, biti i njena sestra sa djecom.

Mektić: U subotu bi u BiH trebali stići borci ISIL-a

“Mi porodice se radujemo odluci Predsjedništva BiH i nadamo se da će svi naši državljani doći iz Sirije čim prije. Moja sestra i još dvije žene su više od dvije godine u kampu Roj. One su umorne od svega, izgubile su svaku nadu. Ja se nadam naravno da je moja sestra u ovoj grupi, ali nisam u to sigurna”, kazala je Dolamić za N1.

Alema Dolamić bila je prva žena koja je početkom prošle godine javno progovorila o sudbinama nekoliko žena koje su otišle u Siriju, a žele se vratiti u Bosnu i Hercegovinu. Ona od tada govori o sudbini svoje sestre čiji je muž poginuo kao borac ISIS-a, nakon čega završava u jednom od kampova u Siriji.

“Niko ne želi govoriti o imenima. Nemamo spisak, ali se nadamo da će se desiti ovo što se najavljuje. Svi želimo da se vrate. Svaka porodica koja ima nekoga dole užasno pati, vjerujte. Čekat ćemo da vidimo narednih dana šta će se desiti. Na raspolaganju smo vlastima BiH za bilo šta. Samo želimo da naše žene s djecom dođu. Ako je moja sesta u ovoj grupi, onda samo mogu da kažem da jedva čekam da je zagrlim, i njenu djecu”, kazala je Dolamić u razgovoru sa reporterkom N1 Milicom Vučetić.

Aleminu sestru i njenu osmogodišnju kćerku 2014. suprug iz Austrije odvodi u Siriju. Po dolasku – Nermin Jahić pridružuje se tzv. Islamskoj državi.

Poginuo je u februaru 2017. godine. Široj javnosti poznat je iz propagandnog video snimka u kojem su upućene prijeteće poruke balkanskim zemljama.

Alemina sestra 2015. i 2016. u Siriji rađa dvoje djece. Nakon pogibije Nermina Jahića smještena je u tzv. kuću za udovice boraca IDIL-a sa oko 80 žena i 160 djece. Ubrzo, sa državljankom Srbije planira bijeg. Sestra joj šalje potrebnih hiljadu i po evra. No, prevarene su i ostavljene u pustinji sa šestoro djece nakon čega ih zarobljava kurdska vojska.

Alema se od januara prošle godine obraćala Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, Ambasadi BiH u Jordanu i Ministarstvu spoljnih poslova u kojima je navodila da se njena sestra želi vratiti u Bosnu i Hercegovini.

Ona je u aprilu ovde godine poslala otvoreno pismo u kojima moli nadležne da im pomognu da okončaju agoniju u kojoj su se našli, prenosi N1.

Hoće li i koliko bh. državljana za vikend stići iz Sirije u BiH?

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79