Alen, Abdulah i Emin heroji: Hadžibajrić posjetio tri dječaka u Sarajevu koji su pobijedili rak

Alen Burek, Abdulah Zrnić i Emin Šujanović tri su dječaka iz Starog Grada čije je bezbrižno djetinjstvo iznenada prekinula opaka bolest i koji su prošli dugotrajnu, mučnu i neizvjesnu borbu iz koje su na kraju izašli kao pobjednici. Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od raka, danas ih je posjetio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i uputio im riječi podrške i poklone.

Alen Burek je imao svega tri godine kada su se pojavili prvi simptomi akutne leukemije. Kako je ispričala njegova majka Amila, sve je počelo kada se Alen požalio na bolove u nozi. Nakon nekoliko pogrešnih dijagnoza i posjeta ortopedima, uradili su nalaze krvi koji su upućivali na leukemiju.

– Srećom, Alenu je na vrijeme uspostavljena dijagnoza i krenuli smo sa lijekovima i hemoterapijama. Njemu nije trebala transplantacija jer koštana srž nije bila zahvaćena. Sada je dobro, prestao je da pije lijekove prije nekoliko mjeseci. Bili smo na kontroli prije desetak dana i sve je u redu – ispričala je majka Amila.

Dok je ona pričala o teškom iskustvu koje je prošla njihova porodica koji su za vrijeme liječenja boravili u Roditeljskoj kući, ovaj hrabri dječak se zabavljao igračkama i nabrajao svoje želje za budućnost. Kako je kazao, najviše bi volio da ima svoj mobitel, a i ta će mu želja biti ispunjena zahvaljujući poklonu koji mu je uručio načelnik Hadžibajrić.

Abdulah Zrnić je tinejdžer koji je danas odličan učenik Mašinsko-tehničke škole, svakodnevno vozi bicikl i trenira kick boks, a do prije samo nekoliko godina njegov je život izgledao potpuno drugačije. Dijagnozu akutne leukemije dobio je prije 12 godina i počelo je njegovo liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

– Kada sam dobio dijagnozu, nisam baš bio svjestan situacije, nisu mi ni rekli puno, a moj dječiji mozak to nije mogao shvatiti. Roditeljima je bilo baš teško, sjećam se. Liječio sam se na Koševu, gdje sam prošao četiri ciklusa hemoterapija i onda smo otišli u Bolognu gdje mi je izvršena transplantacija. Poslije transplantacije nisam više imao nikakvih problema. Prije dvije godine sam bio na kontroli u Italiji i bilo je sve u redu – ispričao je Zrnić.

Nastavio je hrabro koračati kroz život, a pored sporta posvetio se i učenju stranih jezika što će mu pomoći u planiranju bolje budućnosti.

Šest godina trajala je borba Emina Šujanovića sa dijagnozom akutne leukemije. Sve je počelo kada mu je bilo svega četiri godine, a danas deset godina poslije, ovaj simpatični dječak, učenik VIII razreda OŠ ”Saburina” mašta o budućnosti kao i svaki njegov vršnjak i na bolest više ne misli.

– Imao sam dvije transplantacije u Turskoj, prva je izvršena na moj sedmi rođendan, ali su nastale komplikacije i morali su mi uraditi još jednu. Donor je bila moja mama. Sjećam se da smo 90 dana boravili u izolaciji, u jednoj prostoriji iz koje nismo smjeli izlaziti i gdje je sve bilo sterilno. Danas je sve to iza mene, prve dvije godine poslije transplantacije bile su kritične, ali sada je sve u redu i redovno idemo na kontrole – ispričao je Šujanović.

Načelnik Hadžibajrić je saslušao njihove teške životne priče, te im poručio da se obrate svojoj lokalnoj zajednici za svaku pomoć koja im bude potrebna. Osim toga, lično im je uručio novčane hedije kao mali znak pažnje za hrabrost i borbu koju su prošli.

– Vaša borba, hrabrost i istrajnost su inspiracija svima nama i od vas učimo kako da se nosimo sa životnim nedaćama. Nažalost, prerano ste spoznali koliko život može biti okrutan i nepredvidiv, ali sam sretan što danas dijelite sa nama svoje iskustvo i stojite ovdje snažniji nego ikad. Vi ste naši heroji i inspiracija. Stojimo uz vas i uvijek možete računati na podršku i pomoć vaše lokalne zajednice – poručio je Hadžibajrić.

Međunarodni dan djece oboljele od raka se od 2002. godine obilježava 15. februara, a na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO), saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79