Alen ima cerebralnu paralizu, nemaju ni za drva, a i grom im je udario u kuću

I u ovosedmičnoj emisiji „Ispuni mi želju“ svjedoci smo mnogih teških životnih priča. Jedna od njih je, priča porodice Suljkić iz Maglaja.

Porodica Suljkić ima četvero djece. Najstariji je Alen koji ima 30 godina.

Alen u svojih 30 godina nikada, ništa nije samostalno radio, te mu za sve treba pomoć. Razlog toga je što Alen ima cerebralnu paralizu. Cijela porodica se trudi da njemu učini život lakšim i jednostavnijim.

Alenu za sve treba pomoć, ne može da hoda, ne može da jede. Majka Milanka je uz njega 24 sata dnevno.

Pored Alena, imaju još dvije kćerke i jednog sina. Kako kaže Milanka, njen muž Omer je radio neke poslove, međutim, sad zbog korone ne radi nigdje. Navodi kako je i muž bolestan, da se bori sa šećerom, visokim pritiskom i bronhitisom.

Za Alena imam invalidninu 400 maraka. Nedovoljno je. Uz to još imamo i kredit jer smo ovu kuću kupili preko demobilisanih boraca. Bila je zapaljena. Imali smo krov, ali je prokišnjavao, pa smo prije dvije godine napravili. Nakon toga udario nam je grom u kuću, sve jedno za drugim. Kuća nije ni završena u potpunosti – govori Milanka.

Ona kaže kako su imali i kravu, ali nije mogla da izdrži više zbog zdravvstvenih problema. Navodi kako se dosta vremena treba posvetiti Alenu, te da sve drugo jedva stiže.

Za Alena nisam imala pempasa, nego obične pelene, pa sam to prala, tad još uvijek nismo ni imali veš mašinu. Dobijamo pempas, ali je nedovoljno. Svaki mjesec moram naknadno kupovati. Kada odem negdje on neće ni da jede, niti da pije, ništa… Imamo specifičan vid komunikacije tako da ga mogu razumijeti – navodi Alenova majka.
Alen ekipu emisije “Ispuni mi želju” dočekao je sa osmijehom.

Kako kaže njegova majka, Milanka, obraduje se svakom ko dođe. Milanka govori kako im je najteže bilo dok su živjeli po tuđim kućama i za vrijeme rata.

Jedanaest kuća smo promijenili dok smo se ovdje doselili. Bilo je teško s njim. Sad su nam najveći problem drva za zimu. Namirnice, ugalj naravno. Alen od hrane najviše voli ribu da jede i sok u tetrapaku. Ostalo troje djece su u braku, pomažu i oni koliko mogu – kazala je Milanka.

Na našu adresu došao je emotivan mail koji je poslala upravo jedna od dvije Milankine i Omerove kćerke u molbi za pomoć svojim roditeljima i bratu.

Milanka je između ostalog kazala da će novčanim sredstvima koja su donirali dobri ljudi obezbijediti Alenu drva za zimu, jer je to trenutno prioritet.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79