Alija prodao 13-godišnju kćerku Muhamedu i Ismetu, brat prijavio slučaj jer nije dobio ‘Armanijev’ prsten!

Prvi slučaj kvalifikovan kao trgovina djecom u Republici Srpskoj prijavljen je jer brat žrtve nije dobio obećani prsten marke “armani”, saznaje Srpskainfo.

Republičko javno tužilaštvo prvu optužnicu za teško krivično djelo podiglo je protiv Alije Aljića (51), oca djevojčice (13), Muhameda Bosaka (47) i njegovog sina Ismeta Bosaka (19), koji se tereti za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.

Optuženi trojac danas je u Okružnom sudu u Banjaluci izjavio da nije kriv za krivična djela koja su im stavljena na teret.

Prema optužnici, Aljić je sa Bosakom u decembru prošle godine dogovorio prodaju svoje maloljetne kćerke, koja je obavljena u januaru ove godine. Nakon što je kupio djevojčicu, Bosakov sin Ismet ju je odveo na područje Visokog i obljubio.

Slučaj je već u startu pokazao da će biti jako zanimljiv upravo zbog sukoba civilizacija.

Naime, advokatski tim odbrane optuženih Vladimir Kovačević i Aleksandar Jokić pozivaju se na nedavnu odluku Apelacionog suda u Srbiji, koja je vezana za identičan slučaj koji se dogodio.

Smatraju da se u konkretnom slučaju radilo o, kako to zakon definiše, neotklonjivoj pravnoj zabludi, jer su optuženi postupali u skladu sa svojim običajima starim 1.000 godina.

– Sličan postupak vođen je u Srbiji, gdje je Apelacioni sud 10. juna ove godine optuženog za isto krivično djelo oslobodio krivice. Obrazlažući presudu sud je utvrdio da se radi o neotklonjivoj vrsti pravne zablude, koja Romima nije mogla biti poznata s obzirom da kod Roma vrijede drugačija pravila temeljena na običajnom pravu, gdje su radnje iz optužnice dozvoljene – objasnio je advokat Kovačević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79