Alisa Lier, supruga likvidiranog vojnika Nedeljka Radića: Država neće ni spomen-ploču da im postavi!

Prošle su četiri duge i tužne godine od stravičnog ubistva vojnika Nedeljka Radića i Armina Salkića u blizini kasarne Rajlovac. Tog hladnog 18. novembra, njih je brutalno likvidirao Enes Omeragić, koji je nakon toga oduzeo sebi život.

Ostala bez posla

Od te kobne noći, kada je država bila na nogama zbog ubistva pripadnika Oružanih snaga BiH, za Alisu Lier, Nedeljkovu suprugu i njihovu kćerkicu Anastasiju, svaki dan je bolan. Život ide, dani prolaze, a porodicu ovog, na pravdi Boga, ubijenog vojnika, su svi zaboravili.

Govori to i činjenica da Anastasija nikada nije dobila punu penziju, nego i danas prima samo 195 KM. Tako se država odnosi prema porodicama nastradalih vojnika. U međuvremenu, Alisa je ostala bez posla, izgubila je sestru, ali najviše je boli što su njen Nedeljko i njegov kolega zaboravljeni od države.

– Bio je memorijalni turnir. Niko iz Ministarstva odbrane BiH niti bilo ko od drugih zvaničnika nije došao. Zar je teško bilo izdvojiti dva sata – pita nas jučer Alisa.

Kaže da se ona već četiri godine zalaže da se u njihovu čast postavi makar spomen-ploča na ulazu u kasarnu.

– Da makar dijete može otići i položiti cvijeće, s ponosom reći ovo je bio moj otac. Sada sam im kazala da ću, ako neće oni, ja platiti iz svog džepa. Sramotan je taj odnos i to najviše pogađa – kaže supruga pokojnog Nedeljka.

Izgubila sestru

Svi su ih, kaže, zaboravili osim njihovih kolega vojnika.

– Sjete se porodice poneki novinari. Ponestaje mi snage da se borim. I oko penzije za Anastasiju, vrijeđaju i mene i dijete. Preminula mi je i sestra i o njenom djetetu, malom Tariku ja brinem. Nema posla od juna – govori Alisa kroz suze.

Da nije dobrih ljudi, pitanje je kako bi porodica Nedeljka Radića živjela. Ranije su pomagale njegove kolege kao i načelnik Vogošće Edin Smajić prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79