Alisa Mutap uhapšena zbog toga što se ne sjeća, tužilac Hasanspahić ne navodi da je Dženan Memić ubijen

Tužilaštvo BiH sumnjiči bivšu djevojku Dženana Memića da je dio organizovane kriminalne grupe kojom rukovodi “NN osoba” a koja je prikrivala dokaze na osnovu kojih bi se utvrdio “način smrti Dženana Memića”. Već drugi put državni tužioci hapse neposredno pred isticanje pritvora ranije uhapšenim Ziji Mutapu i Hasanu Dupovcu.

Kolika kazna je moguća za Alisu Mutap, ako se dokaže da nije imala amneziju?

Svaki put kada se bližilo isticanje pritvora ranije uhapšenim u slučaju smrti Dženana Memića, Tužilaštvo BiH “moralo” je uhapsiti nekoga novog. Na redu je Alisa Ramić, ranije Mutap, bivša djevojka stradalog Memića čiju smrt u svojim dokumentima ni Tužilaštvo BiH ne naziva – ubistvom.

SIPA je u srijedu u Sarajevu uhapsila Alisu Ramić i Muamera Ožegovića, recepcionara u ilidžanskom hotelu Crystal. Ožegović je osumnjičen da je izbrisao snimak sa nadzorne kamere u tom hotelu. Istovremeno su, prema informacijama Istrage, započeli i pretresi objekata koje koriste službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović.

Još početkom februara smo naveli da bi meta Tužilaštva BiH i tužioca Ćazima Hasanspahića mogla biti ova dvojica policijskih službenika koji su, pazite sada, “zakasnili da dežurnom operativnom” odmah dojave da su dvije osobe povrijeđene na ilidžanskoj Velikoj leji.

Veljović i Hrvat pomenuti su i u naredbi Tužilaštva BiH na osnovu koje su uhapšeni Alisin otac Zijad Mutap i pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo – Hasan Dupovac. Nekoliko dana prije isticanja pritvora Mutapu i Dupovcu, Tužilaštvo BiH je uhapsilo Josipa Barića, još jednoh pripadnika MUP-a KS. Barić je uhapšen 22. aprila ove godine, a Tužilaštvo BiH je produženje pritvora za Mutapa i Dupovca zatražilo – 26. aprila. Sada je situacija identična. Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu pritvor ističe 26. juna i Tužilaštvo BiH desetak dana ranije hapsi nove osumnjičene. Na redu je, rekosmo, Alisa Mutap koja je sporne večeri bila sa Dženanom Memićem.

Istraga.ba je u posjedu dokumenata Tužilaštva BiH u kojima se vidi da državni tužilac ovaj slučaj uopće ne smatra – ubistvom. Naprotiv.

U prijedlogu za određivanje pritvora Josipu Bariću Tužilaštvo BiH navodi da su Hasan Dupovac, Zijad Mutap i Josip Barić “u periodu od 8. februara 2016. godine pristupili grupi za organizovani kriminal formiran od strane NN osobe, a koja je grupa organizovana radi prikrivanja dokaza o načinu smrti Dženana Memića”.

Tužilaštvo BiH, dakle, u svojim aktima ne navodi da je u pitanju ubistvo. Osim toga, postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić piše da organizovanom kriminalnom grupom rukovodi – NN osoba.

Dokument iznad dokaz je da Tužilaštvo BiH još uvijek nije pronašlo osobe odgovorne za smrt Dženana Memića i da smatra da navedenom organizovanom kriminalnom grupom rukovodi – NN osoba.

Feraget: Stiče se dojam da Alisa zna puno više od onoga što govori

Prema naredbi o provođenju istrage protiv Alise Mutap i recepcionara Muamer Ožegovića jasno je da slućaj uopće nije riješen.

“Iako su joj kao očevicu poznate okolnosti u vezi sa nanošenjem povreda Dženanu Memiću usljed kojih je preminuo, te iako je na osnovu odredaba ZKP FBiH bila dužna navesti sve činjenice i okolnosti koje su joj poznate, iste je svjesno prikrila, a koje činjenice su od ključnog značaja za utvrđivanje načina smrti Dženana Memića”, opisalo je Tužilaštvo BiH “krivično djelo” koje je počinila Alisa Ramić ranije Mutap.

Ukratko, ona je uhapšena zato što se “ne sjeća okolnosti smrti Dženana Memića”.

Kada su u pitanju dvojica službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela – Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović, opis njihovog “krivičnog djela” glasi ovako: “Dana 8. 2. 2016. godine u svojstvu službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a nakon što su došli na mjesto u Velikoj aleji na Ilidži, na mjesto gdje se nalazio Dženan Memić koji je zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a nakon pto su zaustavljeni od strane Alise Ramić ranije Mutap i nakon što im je saopćeno da su isti zadobili povrede, a Dženan Memić teške tjelesne povrede opasne po život i propuštajuć istom da pruže nužnu pomoć, u namjeri da prikriju počinioce, propustili da iznesu stvarno stanje te nakon proteka određenog vremena obavijestili ponovo vođu tima i dežurnog operativnog u Direkciji da ima povrijeđeno i muško lice sa teškim tjelesnim povredama, što je imalo za posljedicu ometanje istrage, čime su Nebojša Veoljović i Nedžad Hrvat počinili krivično djelo organizirani kriminal”.

Organizovanom kriminalnom grupom, navodi tužilac Hasanspahić u dokumentu iz juna ove godine, rukovodila je “N.N.” osoba, a dio grupe je i osoba inicijala V.Ć. koja je policijskih službenik. U momentu smrti Dženana Memića komesar MUP-a KS bio je Vahid Ćosić piše Istraga.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79