Ališić: Otišao u Siriju zbog ideala, ali se brzo predomislio

Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, vještak neuropsihijatarije iznio je svoj nalaz i mišljenje, u kojem je kazao da je optuženi “sposoban pratiti postupak” i da je vještačenje pokazalo da se ne radi o osobi koja ima radikalno ponašanje.

Omer Ćemalović, koji je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine izvršio psihijatrijski pregled s ciljem, kako je rekao, da utvrdi psihičko stanje optuženog i stepen radikalizacije, iznoseći svoj nalaz kazao je da nije mogao steći utisak da se radi o osobi sa radikalnim stavovima, izvještava Birn.
Želja da pomogne “muslimanskom narodu”

– Njegov odnos, ponašanje i emocionalno reagiranje, iz razgovora s njim, nisu ukazivali na to da se radi o osobi koja ima rigidno i radikalno ponašanje – kazao je Ćemalović.

Ćemalović je rekao da je motiv optuženog za odlazak na strano ratište bila želja da pomogne “muslimanskom narodu”, ali da se nakon izvjesnog vremena razočarao u ljude.

– On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Jednom riječju, bio je izigran – kazao je Ćemalović objašnjavajući da se optuženi razočarao stanjem koje je zatekao kada je otišao u Siriju, te dodao da je “bilo puno vojske” i da se nije znalo ko je ko.

Na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin za pojašnjenje zašto je optuženi iz zemlje u miru otišao u ratom zahvaćenu državu iako je imao porodicu, vještak je rekao da je težio idealima u koje je on tada vjerovao.

– Govorimo ovdje o idealima, ideali su jako snažan motivacijski pokretač za djelovanje čovjeka – kazao je vještak.

Nastavak suđenja 6. oktobra

Emira Plavčić, vještakinja za daktiloskopiju, rekla je da je, po naredbi Tužilaštva BiH, u prostorijama sarajevskog aerodroma 19. decembra prošle godine vršila vještačenje otisaka prstiju optuženog Ališića, te da je utvrđeno da su identični sa otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru takozvanog ISIL-a.

On je u decembru 2019. avionom deportovan u BiH skupa sa šest drugih osoba zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. oktobar prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79