Aljoša Čampara: “Bio sam vojnik SDA i predsjednika, branio sam stranku od Radončića, Konakovića, Kojovića…”

Još nisam donio odluku o osnivanju stranke, vidjet ćemo do 2022. godine kada su opći izbori. Ima mnogo zainteresovanih.

O aktualnim temama, posljednjim zbivanjima u Skupštini Kantona Sarajevo, kada će biti smijenjena te imenovana nova kantonalna Vlada za N1 je govorio Aljoša Čampara. Komentirao je i prijave koje najavljuje Mirza Čelik, te epidemiološku situaciju.

Mirza Čelik je kazao da su ispunili sve uslove za održavanje sjednice Skupštine KS, te da će podnijeti disciplinsku prijavu protiv zastupnika koji nisu došli. I vi ste među njima, je li podignuta prijava?

Nisam dobio prijavu, željno je očekujem. Zanimljivo će mi biti vidjeti na koji način će to uraditi. Nisu ispunjeni svi uslovi i kolegije je zakazao online sjednicu iz razloga što imam veliki broj zaraženih i mrtvih u kantonu. U Dom mladih je došlo samo osam zastupnika iz SDA, svi ostali nisu došli.

Zašto ste poručili Čeliku da tu prijavu “može okačiti od rep”?

Žao mi je što Čelik tako postupa, po tuđim nalozima, tu mislim na nelegalni Kantonalni odbor SDA. Najbolji bi mu bilo da je pročitao zakon. Mi ostali zastupnici smo kazali da mogu otkazati sjednicu za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, nama je bilo bitnije zakazati hitnu sjednicu o stanju zdravstva u KS jer nemamo niti ministra zdravstva, niti imamo definisan zdravstveni put.

Objavljena je informacija kako bivši kantonalni ministra zdravstva Rusmir Mesihović i dalje prima plaću?

To je jedan od razloga za smjenu Vlade Kantona Sarajevo jer nema ministra zdravstva. Nisu se udostojili da razrješe čovjeka (Rusmir Mesihović) koji je podnio neopozivu ostavku. Toliko o odgovornosti Vlade.

Od čega zavisi smjena Vlade KS? Da li ćete imati više ruku od sadašnjih 19?

Mislim da će brojka od 19 porasti. Razgovaram sa pojedinim zastupnicima SDA, ali nismo o tome mnogo razmišljali tokom ovog vremena pandemije. Kada dođe vrijeme za smjenu mi ćemo se držati tačno propisane procedure.

Jeste li razgovarali i sa gđom Admelom Hodžić koja je napustila Klub SDA u Skupštini KS?

Između ostalog, razgovaram sa mnogim zastupnicima iz pozicije ili opozicije. Ona je navela da su njeni razlozi zbog nezadovoljstva radom u Klubu SDA, prije svega odnosom Mahira Devića. Mislim da se radi o jednoj jako vrijednoj zastupnici, koja je mandat posvetila svojoj lokalnoj zajednici.

Da li vi na ovaj način pokušavate oslabiti Kantonalni odbor SDA?

On je sam po sebi oslabljen zbog ljud koji ga vode. Ja volim govoriti transparentno i na bazi činjenica i onda vam nije problem razgovarati sa normalnim ljudima.

Jeste li počeli okupljati svoj tim, pravite li stranku?

Još nisam donio odluku, vidjet ćemo do 2022. godine kada su opći izbori. Ima mnogo zainteresovanih.

Da li biste se vratila u SDA ako tu stranku više ne bi vodio Bakir Izetbegović?

To je hipotetičko pitanje. Ima još vremena, u ovoj situaciji mi je jako teško govorit o tome.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je izjavio kako ste vi zadali “najteži udarac SDA”?

Gospodin Radončić je iskusan političar, on stvari vidi izdvojenije od drugih. Mi smo bili opasni rivali, ne mislim baš rivali. Imali smo strašne svađe. I onda smo napravili jednu vrstu zatvaranja knjige. To su pojedini ljudi iz SDA koristili i žao im je što više nema sukoba. Željeli su da i dalje ja i moja porodica ostanemo na stranicama “Avaza”.

Znači li to da ste zaboravili sve te medijske natpise u “Avazu”?

Nisam, ali je sigurno jedno – da me više niko neće koristiti za te obračune.

Da li ste dobijali instrukcije da se obračunavate sa Radončićem?

Na neki način jesam. Ja sam bio vojnik SDA i predsjednika. Ne radi se samo o Radončiću. Branio sam stranku od Konakvoića, Nikšića, Kojovića, ali kada to ode na drugu stranu…

Da li ste bili nasamareni?

Ne želim to govoriti na taj način, ali sam bio razočaran kada u tim situacijama SDA nije stajala iza mene.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79