Aljoša Čampara potvrdio da prelazi u Narod i Pravdu

Federalni ministar policije i bivši član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara, potvrdio je večeras u emisiji “Face to Face” kod Senada Hadžifejzovića, da prelazi u stranku Narod i pravda.

“Prelazim u Narod i pravdu. Vjerujte li mi na riječ?

Mogu vam i potpisati”, kazao je.

“Prelazim zato što smatram da je to ipak stranka koja može dati odgovore na ona pitanja sa kojima sam se ja borio u SDA, odnosno sa onima kojima se nisam slagao u SDA. Smatram da trebamo dati doprinost i rješavati pitanja koja su bitna za građane i mislim da je svaka alternativa dobra i da država mora imati alternativu”.

Koju će funkciju obavljati u ovoj stranci nije otkrio.

Čamparina naklonost stranici Elmedina Dine Konakovića bila je očita u posljednje vrijeme te se samo čekala službena potvrda njegovog članstva.

Aljoša Čampara je večeras gostovao zajedno sa predsjednikom NiP-a Elmedinom Konakovićem te su se osvrnuli na ‘ekskluzivitet zaštite Bošnjaka’ koje SDA misli da ima i licemjerstvo koje prezentuje pri tome.

Upitan o pismu koje je uputio prije nekoliko dana i u kojem je pojasnio način imenovanja direktora FUP-a, Čampara je rekao:

“Imate nekog tamo Rošića kojem oni napišu neko pismo, on se jadnik zarumeni jer ne zna šta tu piše, ne poznaje procedure.

Tu postoji Nezavisni odbor kojeg bira SDA i HDZ koji bira direktora policije i Nezavisni odbor je sve završio i dostavili su to ministru da ja proslijedim Vladi Federacije. Oni bi htjeli da ministar ne uputi to na Vladu i da ja postupam nezakonito. Taj film neće sa mnom gledati. Ja njih pozivam, SDA ministre da oborimo zajedno tu listu i da raspisujemo novi konkurs. Ili, pošto su nam obećali novu vladu za mjesec, a za dva, sva kadrovska pitanja da će riješiti, možemo sačekati i taj period. To njihovo šibicarenje je providno.

Ja njima ne pružam nikakav otpor, pozivam ih da me smijene. Jako je jednostavno. Ja sam dobio dva puta urgenciju da pripremim tu tačku, ja neću snositi krivičnu odgovornost, ali ih ja pozivam da poništimo ovaj konkurs ako smiju.

SDA je koliko ja znam tražila da Hrvati dobiju direktora FUP-a, a da zauzvrat mene smijene, ili neka smijene mene neka postave ministra Hrvata, a direktora FUP-a Bošnjaka. Sve može, ali neka ne trguju ovom pozicijom, neću da budem ni u kakvom slučaju dio nikakve trgovine” pojasnio je Čampara.

“SDA je sve do sad mogla šibicariti i praviti se da štite Bošnjake dok ih mi nismo počeli raspakivati ovako kako to Aljoša večeras radi. Vidio si kako se UO Kliničkog centra lako izabrao, kako su se SDA i HDZ lako dogovorili”, dodao je Konaković.

Čampara je pomenu da ako neko nije SDA, prema njihovim parametrima, taj nije Musliman, nije Bošnjak, ne može u džamiju i on je izdajica, te da je licemjerno to njihovo ponašanje.

“Umjesto da mi kao Bošnjaci imamo omjer u recimo evo sigurnosnom sistemu, shodno popisu, od tri Bošnjaka, dva Srbina i jednog Hrvata, oni su nama uveli paritet 2-2-2. SDA je izabrala Galića za direktora granične policije, Ćuluma da bude na čelo SIPA-e . Da odemo na fiskalno-finansijski sitem – to je nama najvažnije. Šta to znači i šta su tu uradili? Upravni odbor UIO, pazite tu imaju pravo veta tri ministra finansija, mi Bošnjaci nemamo nijednog ministra finansija, ni na državnom, ni na entiteskom nivou. U vijeću ministara nemamo kontrolu niti nad kulturom, sportom, zdravstvom, pravdom.

Evo jedna konkretna situacija: Mi sa predsjedništva stranke izlazimo sa fiks odlukom da hoćemo ministarstvo finansija, pravde i civilnih poslova, ta ministarstva je dobio HDZ poslije pregovora. Uzeli smo najgora ministarstva i prvi put nemamo 4 pozicije kao najbrojniji narod i oni nama pričaju o zaštiti bošnjačkih interesa.

Dobili smo ministarstvo odbrane, to je jedna trećina ministarstva, ministarstvo sigurnosti koje nema operativne nadležnosti i dobili smo Biseru da nam kuka kako nema džipa terenca.

Dobili smo sirotinjsku hediju od Vučića, jesu li to vitre za Bošnjake. Šta radi Predsjedništvo, Vijeće ministara? I oni proglašavaju izdajnikom nekoga. Ovaj narod nije zaslužio da nemamo vakcinu. Svi su izdajice samo su oni heroji.

Pogledajte Josipa Grubešu ministra pravde, SDA ga je jučer spasila. To je čovjek koji ne poštuje odluke Ustavnog suda. Ustavni sud je donio presudu da naša Akademija nauka i umjetnosti je državna i da se mora upisati u registar. Grubeša ne želi da provede tu presudu i jučer ga SDA podrži, zadrži ga na poziciji. Znaju li oni šta je Akademija nauka i umjetnosti”, razložio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79