“Alkoholna koma”: Policajci uhvatili muškarca kako vozi sa 5,5 promila alkohola u organizmu

Tokom redovne kontrole saobraćaja, smederevska policija je sinoć zaustavila 34. godišnjeg Požarevljanina i alkotestiranjem je utvrđeno da vozio automobil sa 5,5 promila alkohola u organizmu.

Nakon pregleda u Opštoj bolnici u Smederevu, njemu je određeno zadržavanje i on će, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog kršenja Zakona o bezbjednosti saobraćaja, biti priveden sudiji za prekršaje, saopštila je PU Smederevo.

Podsjetimo, dozvoljena količina alkohola u krvi u Srbiji je 0,2 promila i tada kada će se vozač smatrati blago pijanim. Za stepen jakog pijanstva potrebno je više od 2,5 promila alkohola u krvi, a ukoliko nivo pređe 4,0 promila tada nastupa stanje “Alkoholna koma”, koju izaziva jedan litar rakije ili drugog žestokog pića.

“Pijanstvo” je stanje alkoholiziranosti kod kojeg je razum već ozbiljno i jako “isključen”. “Alkoholna koma” vodi u smrt u roku nekoliko sati, što znači da brzo i obilno pijenje može biti vrlo rizično i kobno.

Policija apeluje na građane da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola, jer time ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju, a u predstojećem periodu kontrole saobraćaja će biti pojačane, kaže se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79