Almin Kriještorac nasrnuo na službenike MUP-a ZDK i psovao im mater policijsku

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 05.01.2024. godine, podiglo je optužnicu protiv Kriještorac Almina zbog krivičnog djela sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. Stav 3. U vezi sa članom 28. KZ F BiH piše Crna-Hronika.

Optužnica je u cijelosti potvrđena dana 15.01.2024 godine od strane sudije za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom.

On je dana 16.10.2023. godine u 11,00 sati, na području grada Visoko, u ulici Branilaca, svjestan svojih radnji što je i htio, pa je tako pokušao silom spriječiti službene osobe u obavljanju poslova javne sigurnosti B. Z., G. E. i O. E. u vršenju službene radnje lišenja slobode K. E.

I to na način da je E. parkirao vozilo i da se nalazi u prekršaju kako mu je pokušala objasniti policijska službenica O. E., kojoj je uputio riječi „jebem vam policijsku majku“, da bi u tom momentu naišao komandir Policijske stanice Visoko B.Z. obraćajući se vozaču riječima „poštovani gospodine u čemu je problem“, da bi isti nastavio negodovati i drsko se ponašati, govoreći da neće postupiti po naredbi policijske službenice.

U momentima ispred prekare „…“, gdje je bio parkiran sporni automobil, lice K. E. povišenim tonom se obraćao policijskim službenicima govoreći „ovdje ću istaknuti javnu plakatu da me načelnik reketira pa i ti ćeš biti na spisku“, da bi mu komandir PS B. Z. izdao upozorenje i naredbe da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira galamom i vikom i javnim omalovažavanjem policijskih službenika, te mu izdaje naredbu da pođe s njim do službenih prostorija.

Na što se E. oglušio i nastavio sa galamom i vikom, ponavljajući „načelnik me reketira,
ovdje će sve da piše, zovite televiziju“, ponašajući se drsko, mašući rukama i praveći nedolične pokrete, dok je u ruci držao neki predmet, nakon čega je i policijski službenik G. E. izdao naredbu E. da prestane sa narušavanjem javnog reda i mira i da krene s njim u službene prostorije PS.

Mladić je odbio te se pokušao udaljiti iza pekare, pa u cilju sprečavanja da pobjegne sa lica mjesta, kreću za njim s ciljem da ga liše slobode, da bi u tom momentu Almin naglo nasrnuo na komandira sa leđa, rukama ga uhvatio za dio ispod ramena ruku i jako ga čupao i vukao unazad, kako bi ga spriječio da liši slobode njegovog brata E., nakon čega policijski službenik G.E. hvata Almina i odvlači od komandira PS sprečavajući dalje povređivanj.

Komandir izdao naredbu G. E. da Almina liši slobode, što je i učinjeno, dok je komandir B. Z. lišio slobode K. E., kojom prilikom je Kriještorac Almin nanio laku tjelesnu ozljedu B. Z. u vidu nagnječenja u području unutrašnje strane lijeve nadlaktice i krvni podliv.

Dakle, upotrebom sile pokušao spriječiti službene osobe u vršenju službene radnje, čime je učinio krivično djelo sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje iz člana
358. stav 3. u vezi stava 2. sve u vezi sa članom 28. KZ F BiH.

Podsjećamo Almin Kriještorac se smatra nevinim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79