Almiri samo za hranu mjesečno treba 1.000 KM

Nakon brojnih zdravstvenih problema koje je imala od rođenja, osmogodišnja djevojčica Almira Patković iz Viteza i dalje treba pomoć dobrih ljudi.

Zbog dijagnoze akutnog megacolona, odnosno nedostatka debelog crijeva, već je prošla nekoliko operacija ugrađivanja kolostoma, crijeva na stomaku, koje su joj za sada spasile život.

Žive od poljoprivrede

Njena majka, također Almira, kaže da djevojčica zbog infekcija crijeva mora koristiti skupu bezglutensku hranu koju koriste oboljeli od celijakije, a ne smije konzumirati ni mlijeko i mliječne proizvode. Sad troši hranu koja se zove Neokate, a kutija ove hrane košta 100 KM i traje joj dva i po dana.

– Borimo se sve vrijeme. Smije jesti samo voće, povrće i meso, i sve što je bezglutensko i bezlaktozno. Njoj najmanje treba 10 kutija specijalne hrane mjesečno, mi to od svojih primanja ne možemo kupiti – kazala je Patković.

Ni ona, ni muž ne rade, na birou su, a žive od dnevnica i poljoprivrede.

– Sadimo dva i po dunuma zemlje, dobili smo plastenik, imamo svoje koze… Od toga živimo, sadila bih i više da imam alat, stroj neki. Ja ne mogu maknuti od nje, a muž ide raditi za dnevnice, ima 56 godina, ko će ga zaposliti? I on je bolestan, nema jednog bubrega – kazala je.

Kako pomoći

Terapija maloj Almiri, kaže njena majka, djeluje.

– Napreduje, ništa nije uzalud. I ljekari ne mogu vjerovati da se toliko postiglo – kazala je.

Djevojčica je dosad imala četiri operacije crijeva, a nakon četvrte još je dobila epilepsiju.

Od iste dijagnoze Patkovići su već izgubili dvije djevočice, jedna je živjela pet, a druga četiri mjeseca. Muž joj je prije 20 godina bio tehnološki višak u lokalnoj komunalnoj firmi.

Za pomoć maloj Almiri otvoren je račun za uplatu kod Vakufske banke dd, broj računa je: 1607 02701 000 5278, na ime Almira Patković, 325. brdske brigade bb Stari Vitez, 72251 Vitez, svrha uplate: liječenje djevojčice Almire Patković. Za uplate iz inozemstva:

IBAN: BA3916 0702 711 000 4809, SWIFT: VAKUBA22, BIC: COBADEFF


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79