„Alumina“: Litvanci izvlačili novac iz Srpske i lično se bogatili

Kompanija „Alumina“ saopštila je danas da se u Litvaniji duže vrijeme vodi spor u kojem ih litvanska firma „Baltios Stiklas“ tereti za navodni dug od preko 40 miliona KM, ističući da je ta zvornička firma korištena samo kao sredstvo sa iznošenje kapitala i lična bogaćenja pojedinaca.

Alumina“ je potvrdila pisanje CAPITAL-a, koji je juče objavio da je „Alumina“ pravosnažno izgubila spor u Litvaniji „težak“ 40 miliona KM.

„Po već viđenom scenariju, osnov spora leži u transakcijama koje su bivši litvanski vlasnici vršili sami sa sobom, a sve sa ciljem ličnog bogaćenja. Tako su u jednom danu, krajem 2011. godine, kreirali niz fiktivnih ugovora, po kojima je „Ukio banka“ dala kredit od 14,6 miliona evra litvanskoj firmi „Boslita“, da bi „Boslita“ odmah novac preusmjerila svom zavisnom društvu „Baltios Stiklas“, a ovo društvo potom sa „Aluminom“ zaključilo ugovor o opremanju fabirike staklene ambalaže. Nakon što su zaključili ovaj ugovor, odmah su ga zamijenili sa ugovorom o kreditu“, navode iz „Alumine“.

Dodaju da je, nakon što je novac prebačen na račune „Alumine“, odmah prebacivan dalje u zemlje poreskih rajeva ili vraćan u Litvaniju licima povezanim sa Vladimirom Romanovim.

„Dakle, „Alumina“ je ovdje korištena samo kao sredstvo sa iznošenje kapitala i lična bogaćenja pojedinaca, bez ekonomske koristi za fabriku. Kao i u drugim postupcima u kojima su štitili interes litvanskih firmi, ova argumentacija nije bila dovoljna litvanskim sudovima, koji sada svojim odlukama nesumnjivo pokušavaju da omoguće naplatu ovog nezakonitog posla“, ističe se u sapštenju „Alumine“.

Sa druge strane, dodaju, Uprava kriminalističke policije RS je još 2013. godine o ovom obavijestila tada Specijalno tužilaštvo RS, ukazujući na krivična djela koja su učinjena od strane tada ovlašćenih lica litvanskog menadžmenta u Zvorniku i Litvaniji, a i „Alumina“ sama je podnijela krivičnu prijavu u pogledu ovih pravnih radnji.

„Međutim, kao i za drugi kriminal koji je počinjen u Zvorniku i po osnovu kojeg je „Birač“ otišao u stečaj, a sva imovina u fabričkom krugu opterećena, nije bilo utvrđenja krivične odgovornosti. Menadžment „Alumine“ traži da institucije pravnog sistema Srpske iniciraju utvrđenje odgovornosti svih koji su omogućili da se realizuje ovaj nezakoniti posao iz 2011. godine, te da zabrane bilo kakvo ugrožavanje imovine „Alumine“ po osnovu potraživanja ’Baltios Stiklasa’“, navode iz „Alumine“.

CAPITAL je juče objavo da je Apelacioni sud u Litvaniji naložio „Alumini“ da plati 15,9 miliona evra duga, 4,77 miliona evra kamata i šest odsto godišnje kamate na iznos duga od kraja 2018. do sprovođenja presude.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79