Aluminij ostaje bez struje – priprema se gašenje proizvodnje!

Uprava Aluminija d.d. Mostar u utorak, 11.juna, naložila je direktorima postrojenja da se izvrše pripreme za gašenje proizvodnje nakon što je objavljeno da je moguće da se tvrtka isključuje s elektro-mreže, javiili su mostarski portali pod kontrlom HDZ-a.

Pripremne faze su potrebne za slučaj da se dogodi ono najgore u scenariju pred kojim se nekadašnji mostarski gigant mjesecima nalazi.

Kako se navodi u dokumentu, kojeg je Bljesak.info imao na uvid, naloženo je direktorima Elektrolize, GOD-a, Ljevaonice, Anoda, Održavanja i EISU-a da sačine proceduru gašenja s jasno preciziranim mjerama sukladno tehničko-tehnološkkim propisima i naznačenim rokovima.

Zatraženo je da je pomenute procedure potrebno dostaviti do 14. juna. Naime, dva dana kasnije, 16. juna u ponoć, Aluminij bi trebao biti isključen s elektro-mreže.

Potvrđeno je kako Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijevim opskrbljivačem električnom energijom te da Uprava Društva radi na premošćivanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga opskrbljivača.

Iz Aluminija ponovno navode kako se još uvijek čeka odgovor, prvenstveno od Vlade Federacije je li Aluminij preduzeće od strateške važnosti.

Naime, čeka se aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji je s Vladom potpisan još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto.

Prema nezvaničnim informacijama, ukupan gubitak Aluminija u međuvremenu se popeo na 350 miliona maraka, a HDZ pokušava pronaći nekakav način da se taj dug pokrije iz budžeta Vlade Federacije BiH, prenosi Sloboda-Bosna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79